Мотив дороги в малій прозі Еміля Балецького - Балла Евеліна; Balla Evelina (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2020)
Резюме. Еміль Балецький – відомий науковець-славіст, якого сучасні дослідники цілком умотивовано називають «найпомітнішою особистістю в історії угорської україністики ХХ ст.» (Барань 2018: 150). Але, «крім вузького кола земляків та істориків літератури його рідного Підкарпаття, мало хто сьогодні знає, що авторитетний учений у свої гімназійні та студентські роки серйозно займався літературною творчістю – публікував вірші, оповідання, художні переклади, фольклорні записи, статті з історії та проблем підкарпатської та інших слов’янських літератур; деякий час (у кінці 1941 – початку 1942 рр.) редагував із Будапешта (!) літературну сторінку ужгородської газети «Карпаторуський голос» (переклад з російської – Е. Б.) (Золтан 2007: 5). Цю наукову прогалину вчені заповнили, упорядкувавши та видавши у 2007 році його літературну спадщину.

Abstract. In the article the image of road in flash fiction of Emil Baleczky, a well-known scientist-slavist, a talented poet and a writer, was analyzed. Author’s works which were written and published in the early period of his creative activity were included into the book “Willow Trembling” (1936). The themes of love and philosophical comprehension of person’s fortune dominated in E. Baleczky’s prose. The motive of road and travelling can be found almost in all of his works and has symbolic fulfillment; it is a metaphor of human life, challenge and difficult choice. In this context the peculiarities of artistic writer’s chronotope, a set of relevant attributes concerning the theme of road, literary and stylistic methods with the help of which the author incarnated his artistic ideas were researched.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/11/final-baleczky_kotet_2020-10-28.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008462
Keywords: Еміль Балецький; мала проза