Iskolai nyelvitájkép-kutatások határon innen és túl - Váradi Krisztián; Вараді Крістіян (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Az iskolák folyosóin és az osztálytermekben található feliratok és szimbólumok rengeteg információt árulnak el az adott régió vagy közösség nyelvi és társadalmi helyzetéről. Az iskolai nyelvitájkép-kutatásoknak az a céljuk, hogy az oktatási intézmények külső és belső tereiben megvizsgálják az egyes nyelvek megoszlását és szimbolikus dominanciáját, ezzel fényt derítve az oktatási intézmények „rejtett tanterveire” [1]. E fogalom alatt azokat az ideológiákat értjük, amelyeket nem tantárgyak keretében oktatnak, mégis fontos szerepet játszanak a felnövekvő generáció világszemléletének és attitűdjeinek alakításában [6]. Rejtett tanterv lehet például az, hogy a magyarországi iskolákban az idegennyelv-órákon csak a brit angolt tekintik követendőnek, ezért az Egyesült Királyság zászlaját függesztik ki az idegennyelv-szaktantermekben. Az amerikai angolt sokkal kevésbé értékelik, nem fordítanak rá figyelmet az órákon [13]. Finnországban sokkal elfogadóbbak az eltérő nyelvváltozatok iránt, mivel a tanárok az oktatási folyamat során azonos szinten értékelik a brit és az amerikai angolt is [14]. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a magyarországi iskolák sokkal inkább sztenderdközpontúak az idegennyelv-oktatás terén.
Keywords: iskolai nyelvitájkép-kutatások; kisebbségi nyelvek