A Rákóczi-Főiskola hallgatóinak attitűdje a (nyelv)tanuláshoz a távoktatás során - Huszti Ilona; Густі Ілона; Fábián Márta; Фабіян Марта; Bárány Erzsébet; Барань Єлизавета; Baran Ielyzaveta; Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Életkörülményeink ideiglenes megváltozása a világjárvány elején változásokat idézett elő a tanulási környezetünk és szokásaink terén. Kutatásunk során azt vizsgáltuk, mennyire tudtak a hallgatók alkalmazkodni az új oktatási formához, hogyan viszonyultak a tanuláshoz. Felmérésünk kitért a motivációra, a tanulási stratégiákra, arra, hogy időigényesebb, stresszesebb és eredményesebb volt-e a távoktatás a jelenlétinél. Mivel mindenki a saját tempójában tanulhatott önálló időbeosztással, feltételeztük, hogy voltak diákok, akik sikeresebbnek érezték a távoktatást. A kényszerhelyzet pozitívumaként a hallgatók digitális készségeinek fejlődése volt várható, ezért felmértük azok arányát, akik jelentősfejlődést éreztek ezen a téren. A nyelvtanulással kapcsolatban a tanulásra fordított időt, a felmerülő nehézségeket, előnyöket és hátrányokat, a motiváltság szintjének a változását vizsgáltuk. Az eredmények azt mutatják, hogy a tanárok extrinzikusan és intrinzikusan is motiválták a hallgatókat. A nyelvtanulás során a nyelvtani témák megértése és a szövegértés okoztak nehézségeket. Végül a távoktatás előnyeit és hátrányait összegeztük a hallgatók szemszögéből.

Abstract. Changes in our lifestyle during the Covid-pandemic induced changes in our learning environment and habits. The study aimed at examining how the students adapted to the situation and their attitude towards distance learning (DL) during the emergency remote teaching (ERT). The online questionnaire touched upon motivation and learning strategies used in that period. Questions were asked whether face-to-face or DL was more stressful, more time- consuming and more effective, whether or not some students felt DL to be more successful since everyone could learn at their own speed. A positive outcome of the ERT was supposed to be the rapid development of the digital skills, so the proportion of those who felt considerable development was estimated. As to language learning, motivation, time spent on it, difficulties, benefits and drawbacks were examined. The results show that grammar, reading and listening comprehension were difficult and teachers motivated students both intrinsically and extrinsically. Finally, the advantages and disadvantages were examined from the students’ perspective.
Attitude to (language) learning of students at the Rákóczi College during the emergency remote teaching
Keywords: távoktatás; Rákóczi-főiskola; a diákok attitűdje