Своєрідність жанру казки-притчі в сучасній українській літературі (Емма Андієвська «Казка про яян», «Говорюща риба»...) - Товт Анна-Крістіна (Кафедра філології, 2023)
Резюме. Творча індивідуальність Емми Андієвської має особливе значення в українському літературному середовищі. Це обумовлено унікальністю її художнього світу, який виявляється у поезії, казках, романах та її особливому таланті та харизмі. Творчість сучасної української письменниці, Емми Андієвської, досі не отримала системного теоретико-методологічного висвітлення. Зокрема, ще не проведено дослідження її казок-притч, що допомогло б краще зрозуміти сучасний літературний процес для дітей та підлітків. Актуальність теми дослідження пояснюється потребою комплексного осмислення місця та ролі казок-притч Емми Андієвської в контексті сучасної української літератури. Також важливим є розкриття жанрових та тематичних особливостей її казок, а також спроба всебічно зрозуміти феномен дитячої літератури через призму творів цієї письменниці. Ця тема залишається актуальною, оскільки сучасний літературний процес продовжує розвиватися, що підкреслює необхідність негайного дослідження. Відсутність підручників та інших критичних матеріалів додатково підтверджує актуальність даної теми.
Keywords: системний підхід; біографічний аналіз