Напрями досліджень в сфері управлінського обліку інноваційного капіталу - Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (Громадська наукова організація «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», 2024)
Резюме. Сьогодні вчені відзначають недостатньо ефективне створеннята використання наявних на підприємствах інновацій для вдосконалення їх діяльності та їх неефективну комерціалізацію. Однією з причин цього є відсутність достовірного розуміння сутності інноваційних процесів підприємства та відсутність системи контролю заїх реалізацією через недосконалість облікових засобів, які використовуються як основного джерела інформаційного забезпечення системи інноваційного управління. Метою статті було проаналізувати та визначити основні напрями досліджень науковців щодо розвиткууправлінського обліку інноваційного капіталу. У статті обґрунтовано необхідність розробки системи управлінського обліку як засобу інформаційного забезпечення системи інноваційного менеджменту підприємства. Визначено та проаналізовано основні напрями досліджень щодо розвитку управлінського обліку інноваційного капіталу (структуризація об’єктів інноваційної діяльності в управлінському обліку; управлінський облік витрат на інноваційну діяльність; стратегічний управлінський облік інноваційного капіталу; управлінська звітність підприємства). інноваційний капітал; аналіз ефективності інноваційної діяльності). Обґрунтовано доціль-ність впровадження інноваційного капіталу підприємства та його складових як об’єкта управлінського обліку. Для вдосконалення інформаційного забезпе-чення інноваційної діяльності підприємства пропонується впровадження систем стратегічного управлінського обліку. Тенденції розвитку управлінсь-кого обліку інноваційного капіталу на теоретичному рівні (виявлення об’єктів обліку, що характеризують інноваційну діяльність), методологічному (запровадження нових інструментів і прийомів обліку, розробка методів оцінки, звітності та аналізу інноваційного капіталу) та організаційний рівень (цифрові моделі обліку інноваційного капіталу, зміна ролі бухгалтерів управлінського обліку).

Abstract. Today, scientists note the insufficiently effective creation and use of innovations available at enterprises to improve their activities and their ineffective commercialization. One of the reasons for this is the lack of a reliable understanding of the essence of the enterprise's innovative processes and the lack of a control system for their implementation due to the imperfection of the accounting tools used as the main source of information support for the innovation management system.The purpose of the article was to analyze and determine the main directions of research by scientists regarding the development of management accounting of innovative capital. The article substantiates the need for the development of the management accounting system as a means of information support for the innovative management system of the enterprise. The main directions of research on the development of management accounting of innovation capital have been identified and analyzed (structuring of objects of innovation activity in management accounting; management accounting of costs of innovation activity; strategic management accounting of innovation capital; management reporting on the enterprise's innovation capital; analysis of the efficiency of innovation activity). The expediency of implementing the innovative capital of the enterprise and its components as an object of management accounting has been grounded. To improve the informational support of innovative activity of the enterprise, it is proposed to implement strategic management accounting systems. Trends in the development of management accounting of innovative capital at the theoretical level (identification of accounting objects characterizing innovative activity), methodological level (introduction of new accounting tools and techniques, development of methods of evaluation, reporting, and analysis of innovative capital) and organizational level (digital models of accounting for innovative capital, changing the role of management accountants) have been identified.
Research directions in the field of management accounting of innovation capital
Редакційна колегія: http://perspectives.pp.ua/index.php/nauka/editirial-team
Зміст: http://perspectives.pp.ua/index.php/nauka/issue/view/226
Keywords: економіка знань; інноваційна діяльність; інноваційний капітал; система інноваційного менеджменту; управлінський облік; knowledge economy; innovative activity; innovative capital; system of innovative management; management accounting