A formális iskoláztatás széttöredezettsége: tanulási utak új oktatási formákban Magyarországon - Csovcsics Erika (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az előadás célja, hogy tágabb kontextusba helyezze a magyar közoktatásban a közelmúltban megjelent választható, iskolán kívüli oktatás, az otthonoktatásés a tanulóközösségek formáit. A formális iskolázás elkerülése az oktatási rendszer kritikája vagy csupán elitista elkülönülési vágy? A vonatkozó tudományos szakirodalom három elemre összpontosít. Egyes kutatók az oktatási rendszerek lebontását vizionáló elméleti forgatókönyveket mutatnak be, és átfogalmazzák az árnyékoktatás fogalmát (Győri, 2020; Setényi 2020; OECD, 2020; OECD, 2021). A másik fókuszban a pandémiára adott válaszlépésként a felgyorsult online és digitális tartalomhoz való hozzáférésen alapuló új tanulási koncepció áll (KimJung, 2019; Setényi, 2020), amikor a távoktatás, az otthoni tanulás és a mikroiskolák (pandémiás podok) jelentősége felerősödött. A harmadik megközelítés pedig az önkéntes magántanulás szerepét és hatását tárgyalja az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségekre (André, 2006; Mihály, 2006; Eggendorfer, 2016; Langerné Buchwald, 2019). A társadalom „deschooling” (Illich, 1970), az otthoni iskoláztatás és a tanulóközösségek mint az oktatás informális formái új fogalmi kontextust kaptak. Még az OECD egyik, a jövő iskoláiról szóló forgatókönyve is egy „deschooling” társadalom képét festi le (OECD, 2020), ahol az oktatási rendszer fogalmát az egyéni tanulási utakon alapuló tanulási rendszer fogalma váltja fel (Silber, 1972).

Abstract. The aim of the lecture is to provide a broader context for the "elective nonschool education" forms of home schooling and learning communities that have recently appeared in Hungarian public education. Is the avoidance of formal schooling a critique of the educational system or just an elitist desire for separation? The relevant academic literature focuses on three elements. Some researchers present theoretical scenarios envisaging dismantling of education systems and reframe the concept of shadow education (Győri, 2020; Setényi 2020; OECD, 2020; OECD, 2021). Another focus includes a new concept of learning based on the accelerated online and digital content access in the response to the pandemic (Kim-Jung , 2019; Setényi, 2020), when the significance of distance learning, homeschooling and micro-schooling (pandemic pods) was amplified. And the third approach discusses the role and impact of voluntary homeschooling on inequalities in education (André, 2006; Mihály, 2006; Eggendorfer, 2016; Langerné Buchwald, 2019). "Deschooling" of society (Illich, 1970), home schooling and learning communities as informal forms of education has acquired a new conceptual context. Even one of the OECD's scenarios of future schools paints a picture of a de-schooling society (OECD, 2020), where the concept of an educational system is replaced by the concept of a learning system based on the individual learning paths (Silber, 1972).
The fragmentation of formal schooling: learning pathways in new forms of education in Hungary
Keywords: árnyékoktatás; választható magántanulás; egyenlőtlen hozzáférés; iskolátlanítás