Iнтеграцiя iнновацiйних методiв в електронний курс, створений на базi Moodle - Матвiїшина Надiя; Пшенична Олена; Шило Галина (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Резюме. Сьогоднi дистанцiйне навчання стає все бiльш популярним, а платформа Moodle є одним з найпотужнiших iнструментiв для його органiзацiї. Однак, ефективнiсть електронного курсу залежить не тiльки вiд технiчних можливостей платформи, але й вiд методичних пiдходiв, якi реалiзуються при його створеннi. Метою дослiдження є аналiз можливостей Moodle та представлення особливостей iнтеграцiї iнновацiйних методiв навчання на базi електронного курсу. Платформа Moodle є однiєю з найпоширенiших систем управлiння навчанням (LMS), що надає широкi можливостi для створення та управлiння електронними курсами [3]. Її популярнiсть зумовлена вiдкритим кодом, гнучкiстю та великою кiлькiстю доступних плагiнiв та iнструментiв. У залежностi вiд змiсту курсу й концепцiї його викладання автор курсу (викладач) може додавати тi елементи дiяльностi, що найбiльш пiдходять для цього, а Moodle пропонує широкий спектр iнструментiв для реалiзацiї рiзноманiтних методiв навчання. Сьогоднi стає популярною персоналiзацiя в освiтi, яка дає змогу адаптувати освiтнiй процес до iндивiдуальних потреб, iнтересiв та здiбностей кожного здобувача освiти. Вона передбачає створення умов, за яких кожен студент може навчатися у власному темпi, використовуючи найбiльш ефективнi для нього методи та ресурси [1]. Студентськi прiоритети та можливостi можна реалiзовувати завдяки елементу Лекцiя [2]. При створеннi навчальних елементiв у Moodle важливо враховувати педагогiчнi принципи та методи, якi сприяють ефективному навчанню: - студенти повиннi бути активними учасниками навчального процесу, а не пасивними спостерiгачами (принцип активностi); - навчальнi елементи повиннi забезпечувати взаємодiю мiж студентами та викладачем, а також мiж студентами (принцип iнтерактивностi); - студенти повиннi отримувати своєчасний та конструктивний зворотний зв’язок щодо своєї роботи (принцип зворотного зв’язку); - навчальнi елементи повиннi враховувати iндивiдуальнi потреби та особливостi студентiв (принцип iндивiдуалiзацiї). У Moodle для спiльної комунiкацiї можна застосовувати Форуми i Вiкi, якi застосовуються для органiзацiї дискусiй та обмiну досвiдом мiж студентами. На рис. 1 представлена iдея здобувача пiд час реалiзацiї мозкового штурму в Moodle. Зручно, що роботу здобувачiв можна оцiнити.
Keywords: eлектронне навчання; Moodle; освітні технології