A légköri csapadék kémhatásának vizsgálata Tiszabökény (Beregszászi járás) és Fehérgyarmat (Magyarország) területén - Dudics Natália; Дудич Наталія (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
A Föld légkörének összetétele és kémiája több okból is fontos, de elsősorban a légkör és az élő szervezetek közötti kölcsönhatások miatt. A Föld légkörének összetétele megváltozik olyan természetes folyamatok eredményeként, mint a vulkáni kibocsátás, a villámcsapások együtthatása az adott légkörre vagy a nap részecskesugárzása. Az emberi tevékenység is befolyásolja, és e változások egy része káros az emberi egészségre, a növényekre és az ökoszisztémákra. Ezek mind előidézik az olyan problémákat, mint például a savas eső, az ózonréteg csökkenése, a fotokémiai szmog, az üvegházhatású gázok és a globális felmelegedés. A kutatás során sikerült megismerkedni a természetes és ember alkotta légkör-kémiai problémákkal, azok forrásaival és relatív megoldásukkal. A kutatómunkánk során vizsgáltuk a légköri csapadék savasodásának mértékét a Kárpátalján elhelyezkedő Tiszabökény és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi Fehérgyarmat településeken. A saját méréseink 2022 november – 2023 április közötti időszakra vonatkoznak. A magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat levegőminőségi adatbázisát felhasználva meghatározásra került a 2014-2022-es időszakra a Kárpát-medence alföldi részének levegőminőségi viszonyai. A 2014-2022 közötti időszakban a csapadékvíz átlagos pH értéke 6,0 volt és emelkedő trendet mutat. Az SO2 eső általi ülepedését tekintve meredeken csökkenő trend jelentkezett, amely azt jelenti a talajra és flórára negatívan ható savas eső mértéke csökken – 2014 januárjában az országos átlag 49,9 mg/m2 volt, amely 2022-re 25,7 mg/m2 -re csökkent. A nitrogén ülepedése valamelyest stagnál, 55 mg/m2 volt az országos átlag 2014 januárjában, s 2022 decemberében 52,5 mg/m2 Tiszabökény átlagos pH értéke a vizsgált periódusban 5,3 volt, mely enyhén savas csapadékminőséget jelent. A csapadékvíz vezetőképessége 41,04 μS/cm volt. A Fehérgyarmati pH érték-átlaga 5,0 volt a vizsgált periódusban, mely savasságot jelent, a víz vezetőképessége pedig 52,6 μS/cm. Összességében a vizsgált területek, bár alig 31,5 km-re vannak egymástól, mégis eltérő eredményeket mutatnak, ezzel is jelezvén a legkisebb részlet fontosságát is szélese világ ökoszisztémájában, melynek fontos eleme a légkör egészsége.
Дослідження кислотності атмосферних опадів на території с. Тисабикень (Берегівський район) та м. Фегирдьярмат (Угорщина)
Keywords: savas csapadék; Nitrogén; Kén; légköri csapadék; Országos Meteorológia Szolgálat