Honismereti kirándulások kialakítása és szervezése az iskolai földrajz szakkörök számára - Jakubát Martin; Якубат Мартин (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
A diplomamunka célja, hogy olyan honismereti kirándulásokat szervezzünk és alakítsunk ki amelyeket a kárpátaljai magyar iskolák feltudnak majd használni a földrajz szakkörök során. A kutatáshoz kérdőíves módszert választottunk, a felmérés adatait, melyet a kárpátaljai magyar oktatási intézmények földrajz oktatói körében végeztük, feldolgozva Excel programban készített diagramok, valamint táblázatok segítségével szemléltetjük, továbbá a kapott információk alapján útvonal terveket alakítottunk ki, melyeket feltudnak használni a tanárok a földrajz szakkörök folyamán. A téma aktualitását az adja, hogy a földrajz tantárgy gyakorlati alkalmazhatósága egyre nagyobb szerepet kap a kompetenciaalapú oktatásban, és a honismereti kirándulások jelentős mértékben hozzájárulnak a tanulók tudásának bővítéséhez, személyes élményeik gazdagításához. Az eredmények hozzájárulhatnak a földrajz szakkörök hatékonyságának növeléséhez és a kirándulások pedagógiai értékének jobb kiaknázásához.
Створення та організація краєзнавчих екскурсій для шкільних географічних гуртків
Keywords: honismereti kirándulás; földrajz szakkör; idegenforgalom; Kárpátalja