Реліквії княгині Зріні - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (My University, 2020)
Резюме. Ілона Зріні – видатна діячка в історії Угорщини, дочка Петра Зріні11 і Катерини Франгепан12, мати Ференца Ракоці II, героїчна захисниця Мукачівського замку, яка стала символом антигабсбурзького повстання. Народилася 1643 року в хорватському замку Озаль. Померла в малоазійській Нікомедії 18 лютого 1703 року. Серед жіночих постатей свого часу відіграє значну роль. З нагоди вивчення листів княгині, що зберігалися в Державному архіві закарпатської области (ДАЗО), подамо коротку біографічну довідку та розповімо про культ Ілони Зріні, який сформувався в нашому регіоні. Результати наших досліджень введено в науковий обіг 11 оригінальних ії листів.
Keywords: Ілона Зріні; реліквія; Мукачівський замок