Marketing a kiugróan magas infláció időszakában - Nagy Róbert; Надь Роберт; Józsa László; Йожа Ласло; Szalai Módosné Szilvia; Салаі Модошне Сільвія (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Publikációnk a marketing és a válságok közötti kapcsolatot vizsgálja a magas infláció időszakában. A harmadik évezred történetében Európában három jelentős válság történt: a 2007-2008- as pénzügyi válság, a Covid-19 járvány okozta gazdasági válság, és az inflációs válság, amelyet a pandémia utáni kereslet megugrása és az orosz agresszió súlyosbított. Az infláció kritikus problémává vált, amely világszerte befolyásolja a gazdaságokat. Magyarországon az energiaszektor különösen érintett, ami az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett. A cikk célja, hogy megvizsgálja a magyar gazdaság és a marketing tevékenységek helyzetét a magas infláció időszakában, és meghatározza, mi tekinthető etikus és hatékony marketingnek. Kutatási feladataink a következők voltak. 1. A marketing és válságok kapcsolatának áttekintése. 2. Adatgyűjtés Észak-Dunántúlon és a fővárosban 2023 december és 2024 január között. 3. Az etikus marketing gyakorlatainak meghatározása. 4. A fogyasztói magatartás és preferenciák változásának elemzése. 5. Stratégiai ajánlások kidolgozása a vállalatok számára. Kutatásunk több fontos megállapítást eredményezett: A fogyasztók előnyben részesítik az ár-érték arányt, a nagyobb városok lakói ragaszkodnak kedvenc termékeikhez. Fontos a termékek csomagolása, adagolása, hogy a szavatossági időn belül elfogyjanak. A humoros reklámok vegyes reakciókat váltanak ki, miközben az értelmi alapú reklámokat előnyben részesítik az idegesítő stílusokkal szemben. A nők hajlamosabbak az alacsonyabb árakat gyengébb minőséggel társítani. Az alacsony jövedelműek hiszik, hogy az olcsóbb termékek rosszabb minőségűek. Bár mintánk nem reprezentatív, eredményeink logikailag következetesek, így érdemes lenne azokat egy reprezentatív mintán is tesztelni. Jövőbeni kutatásoknak érdemes lenne a digitális megoldások marketinghatékonyságára gyakorolt hatását is vizsgálni válság idején. A marketing stratégiáknak rugalmasnak kell lenniük a magas infláció időszakában. A vállalatoknak ki kell használniuk a digitalizáció adta lehetőségeket, meg kell őrizniük az átláthatóságot és hitelességet. Reméljük, hogy az inflációt kiváltó okok rövid időn belül megszűnnek, és Ukrajna újra a fejlődés útjára léphet.

Abstract. Our publication examines the relationship between marketing and crises during periods of high inflation. In the history of the third millennium in Europe, three significant crises have occurred: the 2007-2008 financial crisis, the economic crisis caused by the Covid-19 pandemic, and the inflation crisis exacerbated by the post-pandemic surge in demand and Russian aggression. Inflation has become a critical issue affecting economies worldwide. In Hungary, the energy sector is particularly impacted, leading to drastic price increases. The aim of this article is to examine the situation of the Hungarian economy and marketing activities during periods of high inflation and to define what constitutes ethical and effective marketing. Our research tasks were as follows: 1. Review the relationship between marketing and crises. 2. Data collection in North Transdanubia and the capital from December 2023 to January 2024. 3. Define ethical marketing practices. 4. Analyze changes in consumer behavior and preferences. 5. Develop strategic recommendations for companies. Our research yielded several important findings: consumers prefer value for money, residents of larger cities stick to their favorite products. The packaging and portioning of products are important so that they are consumed before the expiration date. Humorous advertisements elicit mixed reactions, while rational, informative ads are preferred over annoying styles. Women are more likely to associate lower prices with poorer quality. Low-income consumers believe that cheaper products are of lower quality. Although our sample is not representative, our results are logically consistent, suggesting they should be tested on a representative sample. Future research should also examine the impact of digital solutions on marketing effectiveness during crises. Marketing strategies need to be flexible during periods of high inflation. Companies must leverage digital opportunities and maintain transparency and credibility. We hope that the causes of inflation will subside, and that Ukraine can resume its path to development.

Резюме. Дана публікація досліджує взаємозв'язок між маркетингом і кризами в періоди високої інфляції. В історії третього тисячоліття в Європі сталися три значні кризи: фінансова криза 2007-2008 років, економічна криза, спричинена пандемією Covid-19, і інфляційна криза, загострена післяпандемічним зростанням попиту та агресією Росії. Інфляція стала критичною проблемою, що впливає на економіки у всьому світі. В Угорщині особливо постраждав енергетичний сектор, що призвело до різкого зростання цін. Метою цієї статті є дослідження ситуації в угорській економіці та маркетингової діяльності в періоди високої інфляції та визначення того, що є етичним та ефективним маркетингом. Наші дослідницькі завдання були такими: 1. Огляд взаємозв'язку між маркетингом і кризами. 2. Збір даних у Північному Задунаї та столиці з грудня 2023 по січень 2024 року. 3. Визначення етичних маркетингових практик. 4. Аналіз змін у поведінці та вподобаннях споживачів. 5. Розробка стратегічних рекомендацій для компаній. Дане дослідження дало кілька важливих висновків: споживачі віддають перевагу співвідношенню ціни та якості, мешканці великих міст дотримуються своїх улюблених продуктів. Важливо, щоб упаковка та порції продуктів споживалися до закінчення терміну придатності. Гумористичні рекламні оголошення викликають змішані реакції, тоді як раціональні, інформативні оголошення надають перевагу над дратівливими стилями. Жінки більш схильні асоціювати нижчі ціни з нижчою якістю. Споживачі з низьким рівнем доходу вважають, що дешевші продукти є нижчої якості. Хоча наша вибірка не є репрезентативною, отримані результати логічно узгоджуються, що свідчить про необхідність їх перевірки на репрезентативній вибірці. Майбутні дослідження також повинні вивчити вплив цифрових рішень на ефективність маркетингу під час криз. Маркетингові стратегії повинні бути гнучкими в періоди високої інфляції. Компанії повинні використовувати цифрові можливості та підтримувати прозорість і достовірність. Ми сподіваємося, що причини інфляції незабаром зникнуть і Україна зможе відновити свій шлях розвитку.
Маркетинг в період високої інфляції
Marketing in the Period of High Inflation
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: krízisek; infláció; 4P; etikus reklám; ár-érték arány; kiszerelés; reklám stílus