Adalékok a Rákóczi-szabadságharc kultuszának forrásaihoz - Homoki Dianna (PoliPrint Kft., 2010)
Jelen témára vonatkozóan két év sajtóanyagát vizsgáltuk a különböző folyóiratokban: 1903. és az 1911. évet. A hetilapokból összegyűjtöttük azokat a cikkeket, amelyek az akkori társadalmat és felfogást jellemezték a Rákóczi-hagyományt illetően. A feldolgozott sajtóforrások arról tesznek tanúbizonyságot, hogy mennyire fontos a történelmi hagyomány és a történelmi személyekről és eseményekről való megemlékezés. A megrendezett ünnepségek pedig arra hivatottak, hogy megőrizzék a Nagyságos Fejedelem és szabadságharcának dicső emlékezetét. Akárcsak napjainkban, a vizsgált időszakban is fontosnak tartották, hogy egy-egy ünnepségen legyen minél több résztvevő, hogy ezáltal dokumentálni tudják majd azt, hogy mennyien tudnak lelkesedni és együtt érezni, ha a haza dicsőségéről van szó. Rámutattak arra, hogy a múlt nem más, mint tanulság az utókornak.

Резюме. Протягом двох років нами були опрацьовано газетні матеріали різних видань: 1903 рік та 1911 рік. Опрацьовані джерела доводять, наскільки важливі історичні традиції та вшанування історичних подій та осіб. Влаштування свят потрібне, щоб зберегти пам’ять про Ференца Раковці ІІ та його повстання. Вони показали те, що минуле – це повчання для майбутнього.
Додатки до джерел культу визвольної боротьби Ракоці
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Rákóczi-szabadságharc; kultusz; sajtótermék