Професійний потенціал майбутніх вчителів іноземної мови vs професійна ідентичність: концептуальний взаємозв’язок - Гнатик Каталін; Katalin Hnatyk; Hnatik Katalin (Вид-во МДУ, 2020)
Резюме. Входження України в соціокультурний та освітній європейський простір вимагає переформування професійної підготовки майбутніх вчителів іноземної мови, що є одним із завдань модернізації вищої освіти, окреслених у Законах України «Про освіту», «Про вищу освіту», Концептуальних засадах розвитку педагогічної освіти України та її інтеграції в Європейський освітній простір, у Національній стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року. Процеси подальшого оновлення системи вищої освіти об’єктивно спрямовані насамперед на забезпечення потреб суспільства й держави у кваліфікованих педагогах, що передбачає відповідні зміни в професійно-педагогічній підготовці, розвитку та саморозвитку особистості майбутнього педагога. Підготовка майбутніх учителів іноземної мови інколи не відповідає запитам сьогодення, позаяк у навчальномупроцесі ЗВО переважає здебільшого когнітивна компонента, недостатньо акцентується на формуванні самодостатньої особистості майбутнього педагога, яка б ідентифікувала себе з обраною професією вчителя. Тоді як основною метою вищої освіти в Україні має бути забезпечення психолого-педагогічних умов для саморозвитку і самореалізації студента як суб’єкта освітнього процесу та майбутньої професійної діяльності. Адже майбутня професійна діяльність – це одна з найбільш значущих сфер буття людини. Саме в ній відбувається самоактуалізація людини як індивіда, особистості, неповторної індивідуальності. Дослідники стверджують, що формування професійно-педагогічного потенціалу залежить від рівня сформованості професійної ідентичності майбутнього педагога. За визначенням учених, ідентичність – (лат.Identicus – однаковий, тотожний) – результат процесу соціальної ідентифікації, що полягає у встановленні всередині групи стійких деперсоналізованих стосунків, за яких індивідуальні властивості психологічно є менш важливими, ніж групові. Ідентичність соціальна характеризується зростанням психологічної привабливості групи і появою задоволення від перебування в ній. Соціальна діяльність групи стає об’єктом інтересу і активності суб’єкта. Становлення ідентичності є одним із ключових моментів розвитку особистості, особливо майбутнього фахівця, характер і зміст роботи якого визначається саме особистісно-професійним контекстом.
Keywords: вчителі іноземної мови; професійна ідентичність