Адаптивний алгоритм транскордонного обміну інформацією про кіберзагрози - Михайло Тяско; Ігор Лях (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Транскордонна співпраця у сфері кіберзахисту залишається складним завданням через поєднання технічних, правових та організаційних бар’єрів. Взаємодія між державами чи організаціями часто ускладнюється нерівномірним рівнем довіри, адже навіть у межах домовленостей партнери можуть по-різному оцінювати ризики та ступінь відкритості даних. Додатковим обмеженням виступають відмінності у правових режимах, зокрема вимоги до захисту персональних даних як GDPR (General Data Protection Regulation) чи національні регуляції, що обмежують передачу чутливої інформації. Не менш значущим є питання технічної сумісності, оскільки інфраструктури кіберзахисту часто базуються на різних стандартах і протоколах. У сукупності ці чинники створюють потребу у спеціальному алгоритмі, здатному адаптивно координувати обмін інформацією про кіберзагрози з урахуванням довіри, юридичних вимог і технічних можливостей. Концепція підходу TACB-CDA (Trust-Adaptive Cross-Border Cyber Defense Algorithm) полягає у створенні адаптивного механізму транскордонного обміну інформацією про кіберзагрози, який інтегрує фактори довіри, юридичних обмежень та технічної сумісності у єдиний процес прийняття рішень. На відміну від класичних моделей, орієнтованих на фіксовані протоколи взаємодії, запропонований алгоритм враховує контекст ситуації та динамічно обирає оптимальний формат обміну – від повного розкриття даних до передачі агрегованих метаданих чи сигнатур загроз. Такий підхід забезпечує не лише підвищення рівня безпеки й оперативності реагування, а й мінімізує ризики витоку чутливої інформації, формуючи підґрунтя для більш стійкої та довгострокової співпраці між державними та міжорганізаційними структурами.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: Алгоритм TACB-CDA; транскордонний обмін інформацією; адаптивний алгоритм