Egy ugocsai református énekdiktáló feljegyzései - Gál Adél; Гал Одел; Adel Gal (A Magyar Református Egyház Kálvin János Kiadója, 2023)
Egy közösségben mindig számon tartanak olyan egyéneket, akik valamiféle képességgel, készséggel, különböző tehetséggel vannak megáldva. Adottságaik révén kiválnak, kimagaslanak a közösség többi tagja közül. Tevékenységük jelentőségteljesebb, ezáltal feladatuk is hangsúlyosabb. Számukra általában fontos szerep jut. 1 Cselekvéseik mindig egyensúlyban vannak a közösség hagyományaival. A néprajzi kutatás szempontjából jelen esetben olyan egyénre/egyénekre koncentrálunk, akiknek a közösségben betöltött feladata a vallási hagyományok megtartása, a szokások tovább éltetése, továbbvitele, egyfajta értékrend megteremtése, és annak átruházása a közösség, a gyülekezet többi tagjára. Egyén és közösség viszonyában az előbbi szerepe az, hogy a kollektív hagyományokat a közösség értékrendjében és normáinak megfelelően életre keltse, megvalósítsa. 3 A vallásgyakorlás terén központi szerepet játszanak az egyes egyházi események szervezésében, vezetésében, lefolyásának irányításában. Az egyházi vezetők után őket a vallásos élet szervező egyéniségeinek tekintjük. Egyfajta közvetítő szerepet játszanak az egyház hivatalos képviselői, tehát a papság és a gyülekezet között, s ezáltal jelentőségük is megnövekszik. Életük, szerzeményeik és azok használatának vizsgálata adalékul szolgálhat az érintett egyének mind jobb megismeréséhez, valamint a közösségben betöltött szerepvállalásuk megértéséhez. 4 A közösség ilyen tagjának tekinthetjük a Fertősalmáson élő Botos Árpádot, korábbi gondnokot, kántort, énekdiktálót, aki néprajzi kutatásom egyik kulcsfontosságú személye volt. 5 Kántori tevékenysége kiemelte őt a közösségből. A gyülekezet és a település megbecsült tagja ma is. A kutatás során elsősorban temetési kézirataira fordítottam figyelmet, majd pedig egyéb feljegyzéseire, melyek gondosan teleírt füzetlapokon százával sorakoznak a polcain. A látogatások során azonban rá kellett jönnöm, hogy gondnokként és énekdiktálóként is sokat tett a vallási közösség, a szokások továbbvitelének érdekében.
Keywords: énekdiktálás; lining out; kántor; református