Науково-технічні засади інноваційно-інвестиційного розвитку енергетичного машинобудування України - Венгер Віталій; Venger Vitalii; Романовська Наталія; Romanovszka N.; Romanovska Nataliia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Енергетичне машинобудування України посідає стратегічне місце в процесі відновлення та модернізації енергетичної інфраструктури, оскільки забезпечує не лише відтворення втрачених виробничих і генеруючих потужностей, а й впровадження сучасних енергоефективних, інноваційних та стійких технологій, здатних мінімізувати вплив зовнішніх загроз і підвищувати надійність функціонування енергосистеми. Науково-технічний та виробничий потенціал галузі, представлений науково-дослідними інститутами НАН України, профільними конструкторськими бюро, закладами вищої освіти, промисловими підприємствами та галузевими асоціаціями, створює передумови для розвитку інноваційної екосистеми у сфері енергетичного машинобудування. Водночас галузь стикається з низкою викликів, серед яких: недостатній рівень фінансування ДіР, обмеженість капіталовкладень у виробничу сферу, високі логістичні ризики, а також залежність від імпорту критично важливих комплектуючих. Подолання зазначених проблем залежить від мобілізації внутрішніх і зовнішніх фінансових ресурсів, розвитку державно-приватного партнерства, залучення міжнародних інвестиційних програм і грантових механізмів. Ефективними інструментами фінансування виступають «регуляторні пісочниці», які дозволяють прискорювати тестування нових технологій, а також зелені облігації, спрямовані на підтримку екологічно орієнтованих проєктів. Для їх реалізації необхідно вдосконалити нормативно-правову базу, зокрема оновити стандарти виробництва, запровадити податкові пільги, преференційні умови для муніципалітетів, що випускають зелені облігації, а також підтримку пілотних проектів, що стимулюватиме інноваційне оновлення галузі та залучення інвестицій. Запропоновані напрями розвитку сприятимуть посиленню науково-технічного та виробничого потенціалу галузі, модернізації енергетичної інфраструктури, підвищенню енергетичної безпеки та конкурентоспроможності України на світовому ринку. Реалізація інноваційно-інвестиційних моделей розвитку на основі вітчизняних науково-технічних розробок дозволить прискорити впровадження сучасних технологій, сприяти зростанню конкурентоспроможності та інтеграції енергетичного машинобудування у глобальні ланцюги доданої вартості.

Ukrajna energetikai gépgyártása stratégiai szerepet tölt be az energetikai infrastruktúra helyreállításának és modernizációjának folyamatában, mivel nemcsak az elveszített termelési és energiatermelési kapacitások helyreállítását biztosítja, hanem a modern, energiahatékony, innovatív és fenntartható technológiák bevezetését is, amelyek képesek minimalizálni a külső fenyegetések hatását, valamint növelni az energiarendszer működésének megbízhatóságát. Az ágazat tudományos-technikai és termelési potenciálját az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia kutatóintézetei, szaktervező irodák, felsőoktatási intézmények, ipari vállalatok és ágazati szövetségek képviselik, amelyek előfeltételeket teremtenek az energetikai gépgyártás innovációs ökoszisztémájának kialakulásához. Ugyanakkor az ágazat számos kihívással néz szembe, köztük az K&F finanszírozásának alacsony szintjével, a termelési szféra tőkebefektetéseinek korlátozottságával, magas logisztikai kockázatokkal, valamint a kritikus alkatrészek importjától való függőséggel. E problémák leküzdése a belső és külső pénzügyi források mozgósításától, az állami és magánszféra partnerségének fejlesztésétől, valamint nemzetközi befektetési programok és támogatási mechanizmusok bevonásától függ. Hatékony finanszírozási eszközök lehetnek a „szabályozási homokozók”, amelyek lehetővé teszik az új technológiák gyorsabb tesztelését, valamint a zöld kötvények, amelyek környezetbarát projektek támogatására irányulnak. Ezen eszközök alkalmazásához szükséges a jogszabályi keret fejlesztése, különösen a gyártási szabványok korszerűsítése, adókedvezmények bevezetése, kedvezményes feltételek biztosítása azoknak az önkormányzatoknak, amelyek zöld kötvényeket bocsátanak ki, valamint kísérleti projektek támogatása, ami elősegíti az ágazat innovatív megújulását és a befektetések vonzását. A javasolt fejlesztési irányok hozzájárulnak az ágazat tudományos-technikai és termelési potenciáljának megerősítéséhez, az energetikai infrastruktúra modernizálásához, Ukrajna energetikai biztonságának növeléséhez, valamint versenyképességének fokozásához a globális piacon. Az innovációs és befektetési fejlesztési modellek megvalósítása a hazai tudományos-technikai fejlesztések alapján lehetővé teszi a korszerű technológiák gyorsabb bevezetését, elősegíti a versenyképesség növelését, valamint az energetikai gépgyártás integrációját a globális hozzáadott értékláncokba.

Abstract. Ukraine's energy machinery plays a strategic role in recovery and modernization of energy infrastructure, as they ensure not only the renewal of lost manufacturing and generating capacities, but also the development of modern energy-efficient, innovative and sustainable technologies that can minimize the external threats and improve the reliability of the energy system. The scientific, technical and production potential of the industry, represented by the National Academy of Sciences of Ukraine's scientific institutes, specialized construction bureaus, higher education institutions, industrial enterprises and industry associations, creates the conditions for the development of an innovative ecosystem in the energy engineering sector. At the same time, the industry faces a number of challenges, including insufficient funding for research and development, limited capital investment in the manufacturing sector, high logistical risks, and dependence on imports of critical components. Overcoming these challenges requires mobilizing internal and external financial resources, developing public-private partnerships, and attracting international investment programmes and grant mechanisms. Effective financing instruments include regulatory sandboxes, which accelerate the testing of new technologies, and green bonds, which support environmentally-oriented projects. The regulatory framework needs to be improved, in particular by updating production standards, tax privileges and preferential conditions providing for municipalities issuing green bonds and the support for pilot projects, which will stimulate innovative renewal of the industry and encourage investment. The proposed directions of development will contribute to strengthening the scientific, technical and production potential of the industry, modernizing the energy infrastructure, and increasing Ukraine's energy security and competitiveness in the global market. The implementation of innovative and investment models based on domestic scientific and technical solutions will accelerate the development of modern technologies, promote competitiveness and integrate energy engineering into global value chains.
Az ukrajnai energetikai gépgyártás innovációs és befektetési alapú fejlesztésének tudományos-technikai alapjai
Scientific and Technical Bases for Innovative and Investment Development of Energy Machinery in Ukraine
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/10
Keywords: енергетичне машинобудування; атомна енергетика; розвиток; фінансування; конкурентоспроможність