Kétnyelvű fogalomtár és szakszótár filológus hallgatók számára - Váradi Krisztián; Вараді Крістіян (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Gazdag Vilmos Ukrán-magyar filológiai fogalomtár című műve 2023 decemberében jelent meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola gondozásában. A kiadvány elsősorban filológus hallgatók számára készült, de nyelvészek, kutatók és oktatók számára is kitűnően használható, mivel rengeteg nyelv- és irodalomtudománnyal kapcsolatos fogalmat definiál egyidejűleg két nyelven, ukránul és magyarul egyaránt. A kiadványt tekinthetjük filológiai fogalomtárként, illetve kétnyelvű szakszótárként is. Ahogy azt a szerző a bevezetőben megfogalmazza, a filológia tárgykörébe tartozik a nyelv, az irodalom és a kultúra kutatása, vizsgálata és értelmezése. A fogalomtár összesen 798 darab filológiával kapcsolatos fogalmat definiál ukrán és magyar nyelven.
Gazdag Vilmos: Ukrán–magyar filológiai fogalomtár
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/5/9
Keywords: kétnyelvűség; filológiai fogalomtár; szakszótár