A romániai LEADER-program tanulságai, a vidékfejlesztési rendszer kritikai megközelítése - Kassay János (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
LEADER-programot az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi kezdeményezésének tartják. Ezzel szemben a LEADER-program, amely 2000-től vált a KAP egyik tengelyévé, egy több komponensből álló program. Lényege az alulról építkezés, a helyi kezdeményezések felkarolása, a partnerségek, az innovatív projektek támogatása. A tanulmány a rendszerproblémákat igyekszik feltárni, illetve ezek hatásait vizsgálja a pályázó szervezetek és a romániai vidék fejlődése szempontjából, bizonyítva, hogy a LEADER-koncepció sajnálatos módon, de megbukott Romániában.

Резюме. Програма LEADER вважається однією з найуспішніших громадських ініціатив у Європейському Союзі. Однак програма, яка у 2000 році стала основною віссю КАР, багатокомпонентна. Суть полягає у побудові знизу, підтримці місцевих ініціатив, партнерстві, підтримці іноваційний проектів. Дослідження розкриває системні проблеми, а також вивчає їх вплив на організації-заявників та розвиток румунських сільських регіонів, підтверджуючи, що концепція LEADER, на жаль, у Румунії не досягла успіху.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: vidékfejlesztési rendszer; Románia; LEADER-program; romániai országos vidékfejlesztési program