Adalékok a beregszászi római katolikus egyház történetéhez (1938–1944) - Szendrey Anita (PoliPrint Kft., 2010)
A munkában az 1938-as eseményeket taglaljuk a beregszászi római katolikus egyház szemszögéből. Kezdetben ismertetjük a Csehszlovák Köztársaság uralma alatti eseményeket, taglaljuk az állam hozzáállását a magyar kisebbséghez, az egyházhoz, kiemelve az oktatásra vonatkozó fő jellemvonásokat. Ezután elemezzük az 1938. november 2. utáni fordulatot, az anyaországhoz való visszakerülést, utána a Szent Jobb érkezésének ünnepi fogadását, a Magyar Állam hozzáállását a helyi katolikus egyházhoz. A későbbiekben kerül sor az 1940-es évek, a háborús évek megélésének bemutatására az egyház szemszögéből, egészen a szovjeturalom megjelenéséig.

Резюме. У роботі розглядаємо події 1938-го року з точки зору Берегівської римо-католицької церкви. З початку ознайомимо з подіями під час Чехословацького правління, розглядаємо відношення держави до угорської меншини та церкви, висвітлюючи головні риси, які стосуються освіти. Після цього розповіма події 2-го листопада 1938-го року, повернення території до Угорщини та святкове привітання прибуття Святої Правиці (права рука Святого Іштвана, короля Угорщини), ставлення угорського правління до римо-католицької церкви. Пізніше описуються події 1940-их років, роки війни до появи радянської влади.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Beregszász; beregszászi római katolikus egyház; 1938–1944; Csehszlovák Köztársaság