Állapot és vonás szorongás vizsgálata egyetemi hallgatók körében - Hanák Zsuzsanna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A pandémia vagy világjárvány olyan fertőző betegség okozta járvány, amely az emberek tömegeit fertőzi meg világszerte. Ilyen volt a fekete himlő, a gümőkór vagy a pestis a XIV. században. Szintén világjárványt okozott a spanyolnátha is 1918–19- ben. Napjaink problémája a Covid–19-pandémia, melynek hatása a társadalmi és gazdasági életünkre egyértelmű, beleértve az egyetemi oktatást és a hallgatók lelki egészségét is. Az egyetemi képzésben a jól bevált kontakt előadások, szemináriumok és gyakorlatok nem valósulhatnak meg pandémia alatt, ezért az oktatás-tanulás a személyes jelenlétet nem igénylő, online és a távoktatás felé mozdul el. A távoktatás során a tanulás közvetett irányítása valósul meg, amely megköveteli a tananyagok speciális felépítését, az azokhoz való hozzáférés technikájának biztosítását. A hallgatókra (és az oktatókra egyaránt) új kihívások várnak online, illetve távoktatás esetében. Egyetemünk oktatói, több online oktatási programot dolgoztak ki már a Covid–19-pandémia időszak előtt, melyek szabadon hozzáférhetőek a http://digitar.uni-eger.hu linken. Ezek közül a pedagógia és a pszichológia témakörébe tartozó anyagok megtekinthetőek a http://digitar.uni-eger.hu/kategoriak/ pedagógia oldalon. E tananyagok a tanárképzés sikerességét támogatják és gyakorlati hasznuk a pandémia időszakában kiemelt jelentőségű. A távoktatási anyagok magyar és angol nyelven készültek el, közvetlen hozzáféréssel, de a hallgatóknak a megszokottól eltérő tanulási módszerekkel kell ismereteket szerezni, attitűdöket és képességeket kialakítani. Az oktatóknak szintén a megszokottól eltérő módon kell a hallgatók kompetenciáit fejleszteni. A Covid–19-pandémia szorongást okozhat az emberek körében, a hallgatók esetében ennek jelentős komponense az egyetemi tanulmányok sikeres folytatása, annak abszolválása.
Examination of state and trait anxiety among university students
Keywords: Covid–19; szorongás; pandémia; távoktatás