Az egyenletek oktatásának összehasonlítása a Magyarországi és Ukrajnai középiskolai matematika tananyagban - Sipos Marietta; Шіпош Маріетта (Matematika és Informatika Tanszék, 2020)
Az ókori babilóniaiak idejében már jelen volt az algebra, akik kifejlesztettek és használtak egy algebrai módszereken alapuló aritmetikai rendszert. Már 4000 éve olyan problémákat oldottak meg, az említett módszer segítségével, amiket ma általában lineáris vagy kvadratikus egyenletekkel szoktak kezelni. A következő 2000 évben kínai, indiai, görög matematikusok lineáris, másod–, harmad– és negyedfokú és többismeretlenes egyenletek, lineáris egyenletrendszerek, diafantoszi egyenletek gyökeinek, megoldásainak meghatározásában dolgoztak ki módszereket és megoldásokat. Láthatjuk, hogy majd 2000 évvel ezelőtt is nagy figyelmet fordítottak az egyenletekre és annak megoldására. Napjainkban, az oktatásban nagy szerepet kap az egyenlet fogalma. Az egyenletek tanítása nagyon sok matematikai fogalmat érint. A téma oktatása, már kisiskolás korban elkezdődik, amikor a gyerekek még nem nevezik nevén, de már használják az egyenleteket. Az itt megalapozott fogalomra folyamatosan építünk. Az egyenletek tanításakor sok fontos matematikai fogalommal találkoznak, ismerkednek már kezdetektől fogva a gyerekek. A legfontosabb ezek közül: az egyenlőség, a változó, a műveletek, műveleti tulajdonságok, egyenletek ekvivalenciája, stb. Diplomamunkám célja, hogy összehasonlítsam az egyenletek oktatását a magyarországi és ukrajnai oktatási rendszerben. A dolgozat megírása során először áttekintem a magyarországi és ukrajnai tanmeneteket, tankönyveket, különös figyelemmel kísérve az egyenleteket oktatását, majd elemzem és összehasonlítom azokat, hogy rámutassak az azonosságokra és különbségekre.
Порівняльний аналіз процесу вивчення рівнянь у шкільному курсі математики Угорщини та України
Keywords: Egyenlet fogalma; matematika tankönyvek; matematika tanmenetek; Поняття рівняння; підручники з математики; навчальні програми з математики