Kárpátaljai hallgatók önkéntes tevékenysége a 2022-es orosz-ukrán háború idején - Pallay Katalin; Поллоі Каталін; Markos Valéria; Маркош Валерія; Fényes Hajnalka; Фейнєш Гайналка (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 2022-es orosz–ukrán háború idején fontos szerep hárul a kárpátaljai fiatalokra, akik önkéntesként segítik a menekülteket Kárpátalján, az ukrán– magyar határon és Magyarországon. Kutatásunk célcsoportját indokolja, hogy Ukrajnában a fiatalok alkotják az önkéntesek legnagyobb csoportját. Feltáró kutatásunkban félig strukturált interjúkat készítettünk kárpátaljai hallgatókkal, melynek során azt vizsgáltuk, hogy milyen háború előtti önkéntes tapasztalatokkal rendelkeztek, mi jellemző a háború alatti önkéntes tevékenységükre, mi motiválta őket az önkéntességre, és milyen formában térülhet meg számukra. Az interjúk mentén témaanalízis mellett típusanalízist is készítettünk, melynek során három önkéntes-típust határoltunk körül (altruista motivációjú rendszeres önkéntesek, vegyes motivációjú rendszeres önkéntesek és vegyes motivációjú alkalmi önkéntesek). Kutatásunk legfontosabb eredménye, hogy a háború következtében kialakuló társadalmi feszültség ellenére a kárpátaljai önkéntes fiatalokra erős szolidaritás a jellemző az ország belsejéből érkező ukrán menekültekkel kapcsolatban. Másik fontos következmény lehet, hogy az interjúalanyok azon csoportja, akik csak a háború idején kezdtek el önkéntes tevékenységet végezni, feltehetőleg a jövőben is nyitottak lesznek mások megsegítésére, melynek következtében még inkább terjed az önkéntesség kultúrája a vizsgált térségben.

Abstract. During the Russian–Ukrainian war of 2022, an important role will be assigned to the Transcarpathian students who volunteer in Transcarpathia to help refugees on the Hungarian–Ukrainian border and in Hungary. The target group of our research is justified by the fact that young people are the largest group of volunteers in Ukraine. In our exploratory research, we conducted semi-structured interviews with young volunteers from Transcarpathia, and we investigated their volunteer-experiences before the war, the characteristics of their volunteer-activities during the war, their motivation for the volunteer activity, and the possible positive outcome of their activities. In addition to the theme-analysis along the interviews, we also prepared a type-analysis, and we differentiated between three volunteer-types (regular volunteers with altruistic motivations, regular volunteers with mixed motivations, and occasional volunteers with mixed motivations). The most important result of our research is that, young volunteers from Transcarpathia are characterized by strong solidarity for the Ukrainian refugees despite the social tension arising as a result of the war. Another important finding may be that the group of respondents who only started to volunteer during the war might be open to help others also in the future, and as a result, the culture of volunteering may spread even more in the examined area.
Volunteer activity of the Transcarpathian students during the 2022 russian–ukrainian war
Keywords: hallgatók; önkéntesség; a 2022-es orosz–ukrán háború; menekültek segítése; önkéntes motivációk