A tanulók informatikaórákon mutatott érdeklődésének összehasonlító elemzése az új ukrán iskola rendszerében - Temető Ádám; Теметев Адам; Sztojka Miroszláv; Стойка Мирослав; Stoika Myroslav (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Ukrajna A teljes általános középfokú oktatásról szóló törvénye alapján a személyiségfejlesztő oktatás fő célja olyan feltételek megteremtése, melyek elősegítik a diákok képésségének és tehetségének felfedezését [1]. A 2017–2018-as tanévtől kezdődően Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma egy új reformot kezdeményezett Új ukrán iskola (NUS) néven, melynek célja olyan iskola létrehozása, ahol a diákok élvezetteljesen tanulnak. Fontos szempont még, hogy az Új ukrán iskola hozzájárul többek között a tanulók döntéshozó képességeinek és innovatív gondolkodásmódjának fejlődéséhez, valamint elősegíti a felelősségteljes állampolgárrá válásukat is [2]. A kognitív érdeklődés a személyiségfejlesztés egyik mutatója, amely összefüggésben áll a memóriával és a figyelemmel, valamint hozzájárul a tanulási folyamatban való aktív részvételhez és a tanulás iránti érdeklődés felkeltéséhez. A kognitív érdeklődés fontos szerepet tölt be a tanulás terén, mivel elősegíti a tananyag hatékony memorizálását és felidézését. A tanulás során kialakuló érdeklődés és motiváció segít a diákoknak könnyebben elsajátítani az új információkat, valamint motiválja őket a tanulásra [3, 4]. A tanulók kognitív érdeklődésének fejlesztése a modern pedagógia egyik fontos feladata, különös tekintettel arra, hogy a kognitív érdeklődést befolyásoló tényezők vizsgálata lehetővé teszi az új módszertani ajánlások kidolgozását [5], melyek megfelelnek az Új ukrán iskola szabványainak.
Keywords: informatika; új ukrán iskola (NUS); középfokú oktatás; összehasonlítás; hagyományos iskolarendszer