Особливості сучасних горизонтальних рухів в зоні Оашського глибинного розлому та сейсмічна активність регіону - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Ігнатишин Адальберт; Ignatyshin Adalbert; Ігнатишин Моніка; Ignatyshin Monika; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor (My University, 2019)
Резюме. Актуальність вивчення параметрів сучасних горизонтальних рухів в Закарпатському внутрішньому прогині пояснюється підвищенням сейсмічності Закарпаття та територій суміжних із ним. Дослідження геодинамічного стану на території Закарпаття відмітили особливості сейсмотектонічних процесів регіону: відчутні місцеві землетруси проходили в інтервалах інтенсивних рухів кори. Результати отримані на пунктах деформометричних спостережень в Закарпатті, на даний час деформації вимірюють на Режимній геофізичній станції ,,Берегове,, та Пункті деформографічних спостережень,,Королеве,, Відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, горизонтальними деформографами. На території Закарпатського внутрішнього прогину сейсмічними станціями Карпатської дослідно-методичними сейсмологічної партії кожного року реєструються десятки місцевих землетрусів, в тому числі і відчутних. Загальний характер горизонтальних рухів на ПДС,,Королеве,,-розширення порід, яке періодично змінюється стисненнями порід, тривалістю в один рік. Деформографічні спостереження на Карпатському геодинамічному полігоні розпочалися на деформометричній станції,,Берегово-1,,, змонтованій в штольні на г. Мужіївській. В 1989 році змонтовано два взаємно перпендикулярні деформометри, базами 6 м та 24.5 м відповідно, на Режимній геофізичній станції,,Берегово,, Карпатської дослідно-методичної геофізичної партії. Проведені дослідження горизонтальних рухів дали можливість отримати характер сучасних горизонтальних рухів в Берегівському горбогірʼї: стиснення порід в близькоширотному напрямку, розширення порід в перпендикулярному напрямку. В 1999 році в зоні Оашського глибинного розлому було змонтовано деформограф базою 24.5 м, для вимірювання сучасних горизонтальних рухів кори в напрямку схід-захід.
Keywords: Закарпатський внутрішній прогин; Оашський глибинний розлом; сейсмічність