Északkelet-Magyarország középkora (a honfoglalástól 1526-ig) - Kész Barnabás; Кейс Борнобаш (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A magyar nép történetének kezdete a mai napig nem tisztázott teljeskörűen. Egyes kutatók szerint az Urál hegység lábánál vagy annál is keletebbre letelepedett finnugor népek kötelékéből váltunk ki, szerintük az Őshaza valószínűleg Nyugat-Szibériában, az Ob folyó melletti, főleg erdős területen volt. A termelőtevékenység megindulásával az „előmagyarok” a Tobol, Irtis és Isim folyók völgyébe húzódtak. Más kutatók viszont úgy vélik, hogy az eurázsiai sztyeppeken élő török népekből kovácsolódtunk össze, s a hunokkal való rokonságunk sem kizárt. Az ellentmondások abból adódnak, hogy nyelvünk a hivatalos nyelvtudomány szerint finnugor eredetű, génállományunk és antropológiai jegyeink alapján viszont a török népekhez állunk közelebb. Két eredetmondánk közül a turulmonda a török származást, a csodaszarvasmonda pedig a finnugor eredetet húzza alá. A magyarság kultúrája tehát többgyökerű.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: Északkelet-Magyarország; középkor; honfoglalás; 1526