A ruszin nép szerepe az 1848–49. évi máramarosi események idején - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (PoliPrint Kft., 2010)
Jelen tanulmány a ruszin nép szerepét vizsgálja az 1848–49. évi máramarosi események idején. A fenti vármegye lakosságának több mint a felét kitevő ruszinság jelentős hányada a helyben megalakított 19. honvédhadosztály 1. dandárjában teljesített szolgálatot. Fő feladatuk a határvédelem, a Debrecenben székelő magyar kormány hátországának biztosítása és a fegyvergyártás volt. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Máramaros területén előfordultak kisebb, magyarellenes lázadások és csatározások, amelyekben a helyi ruszin parasztság egy része is részt vett. A munka igyekszik minél teljesebb képet mutatni a máramarosi ruszinok 1848–49. évi tevékenységeiről, illetve kutatja ez utóbbiak lehetséges okait és következményeit.

Резюме. Стаття дає огляд ролі русинів у подіях 1848-1849 рр. у Маромороші. Більше половини населення, у названому комітаті складали національності, які у значній кількості служили у першій бригаді 19-ї дивізії. Головне їх завдання було – захист кордону, охорона тилу угорського уряду з центром у Дебрецені та забезпечення виготовлення зброї. Але була така частина русинів, яка брала участь у міських бунтах і нападах проти угорської визвольної боротьби. Тему висвітлено для широкого кола, а також зроблено спробу показати причини і наслідки діяльності мароморошських русинів.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: ruszin nép; 1848-49; Máramaros megye; 19. honvédhadosztály