Метеорологічний аспект геодинамічного стану Закарпатського внутрішнього прогину за 2021 рік - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor; Молнар Д. Стефан; Molnár D. István; Stefan Molnar D.; Рац Адальберт; Rats Adalbert; Rácz Béla (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Резюме. У статті представлено результати аналізу рядів вимірюваних величин метеорологічного стану, геодинамічного стану регіону через реєстрацію сучасних горизонтальних рухів кори в центральній частині Закарпатського внутрішнього прогину та прояву місцевої сейсмічності за 2021 рік. Закарпаття – регіон України, характерний підвищеною сейсмічною активністю: тут періодично реєструють підземні поштовхи різної енергії, відповідно різної магнітуди. На території Закарпатського внутрішнього прогину щорічно відбуваються місцеві землетруси із періодичністю від одного до шести подій, на фоні слабких низькоенергетичних струшувань, кількість яких перевищує сотні подій. Відомо, що землетруси відбуваються при зміні геодинамічного стану регіону. В центральній частині Закарпаття, в зоні Оашського глибинного розлому проводяться вимірювання горизонтальних зміщень верхніх шарів земної кори за допомогою горизонтального кварцового деформометра базою 24,5 м, орієнтованого на схід-захід. Землетруси відбуваються в інтервалах коли фіксують інтенсивні рухи кори( стиснення або розширення порід). За 2021 рік зміщення порід в досліджуваному регіоні представлено розширеннями верхніх шарів земної кори величиною :+1261 нстр (нанострейн), яке підтверджує загальне розширення порід, виявлене раніше. На динаміку сучасних горизонтальних рухів кори суттєво впливають фактори-завади, що можуть підвищити кінематичні характеристики геодинаміки регіону та змінити процес підготовки та прояву місцевої сейсмічності. У статті розглянуто варіації температури атмосферного повітря, виміряні на режимній геофізичній станції, побудовано часовий розподіл температури протягом кожного місяця та в місячному діапазоні. Розраховано середньомісячні величини температури повітря в точці спостережень, середньорічну величину температури атмосферного повітря, побудовано графіки, середньорічна величина температури повітря становить:+8,21° С. Проведено розрахунок ступеню кореляції варіацій рядів спостережуваних величин-температури повітря, сейсмічної активності та сучасних рухів кори. Відмічено інтервали зниження температури повітря, яке приводить до стиснення порід та розрядки напружено-деформованого стану порід через прояв місцевої сейсмічності.

Abstract. The article presents the results of the analysis of a series of measured values of the meteorological state, the geodynamic state of the region through the registration of modern horizontal movements of the crust in the central part of the Transcarpathian internal depression and the manifestation of local seismicity for the year 2021. Transcarpathia is a region of Ukraine characterized by increased seismic activity: earthquakes of various energies and magnitudes are periodically recorded here. On the territory of the Transcarpathian internal depression, local earthquakes occur annually with a frequency of one to six events, against the background of weak low-energy tremors, the number of which exceeds hundreds of events. It is known that earthquakes occur when the geodynamic state of the region changes. In the central part of Transcarpathia, in the zone of the Oash deep fault, horizontal displacements of the upper layers of the earth’s crust are measured using a horizontal quartz strain gauge with a base of 24.5 m, oriented east-west. Earthquakes occur in intervals when intensive movements of the crust (compression or expansion of rocks) are recorded. For the year 2021, the displacement of rocks in the studied region is represented by the expansion of the upper layers of the earth’s crust with a value of +1261 nstr (nano strain), which confirms the general expansion of rocks identified earlier. The dynamics of modern horizontal movements of the crust are significantly influenced by disturbing factors that can increase the kinematic characteristics of the geodynamics of the region and change the process of preparation and manifestation of local seismicity. The article examines the variations in atmospheric air temperature measured at the regular geophysical station, the time distribution of temperature during each month and in the monthly range is plotted. Average monthly values of air temperature at the point of observation, average annual value of atmospheric air temperature were calculated, graphs were constructed, the average annual value of air temperature is: +8.21° C. The degree of correlation of variations of series of observed values – air temperature, seismic activity and modern crustal movements was calculated. Intervals of a decrease in air temperature, which leads to compression of rocks and relaxation of the stress-strain state of rocks due to the manifestation of local seismicity, were noted.
Meteorological aspect of the geodynamic state of the Transcarpathian internal trough for 2021
Keywords: метеорологічний стан; температура атмосферного повітря; сучасні горизонтальні рухи кори; деформометрична станція; сейсмічність регіону; землетруси