Erkölcs és nyelvészet - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK”-U Kft., 2023)
A kiadvány az ’erkölcs’ fogalom metaforikus konceptualizációjával foglalkozik a magyar és a német nyelvben. Az ’erkölcs’ fogalmát a kognitív nyelvelmélet szemszögéből mutatja be, ezáltal rávilágít a kognitív nyelvészet alapvető szerepére a filozófiai és etikai gondolkodásban (is). E cél elérése érdekében korpuszalapú, szisztematikus elemzés eredményeit foglalja össze. A monográfia alapját a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2020. június 25-én summa cum laude minősítéssel megvédett doktori értekezés képezi: Az erkölcsfogalom metaforikus konceptualizációja a magyar és a német nyelvben

Резюме. У книзі простежено метафоричну концептуалізацію поняття «мораль» в угорській та німецькій мовах. Поняття «мораль» проаналізовано з позиції когнітивної мовної теорії. Висвітлено фундаментальну роль когнітивної лінгвістики у філософському та етичному мисленні, узагальнено результати системного та корпусного аналізу.
Az erkölcsfogalom metaforikus konceptualizációja a magyar és a német nyelvben. Monográfia
Мораль і лінгвістика
Keywords: kognitív nyelvészet; kognitív szemantika; fogalmi metaforaelmélet; erkölcs