Huszti járás kereskedelmi szálláshely-kínálat változásának vizsgálata az orosz-ukrán háború tükrében - Tóth Regina; Товт Регіна (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2023)
A szakdolgozatom témája a Huszti járás kereskedelmi szálláshely-kínálat változásának vizsgálata az orosz-ukrán háború tükrében. Azért ezt a témát választottam, mert turizmus szakon fontosnak tartom Kárpátalja szálláshelyeinek ismeretét, azok elhelyezkedését, típusait, jellemzőit, valamint érdeklődök az újonnan kialakult járások és azok összetétele felől, ugyanis 2020-ban teljesen átalakult Ukrajna, azon belül Kárpátalja felosztása is, valamint érdemes nyomon követni a háború következtében bekövetkezett változásokat. A kereskedelmi szálláshelyek egy adott vonzerő köré épülnek ki néhány napos ott tartózkodás céljából. A huszti járáson belül 2021-ben 69, 2022-ben 53 kereskedelmi szálláshely listáját állítottam össze, és gyűjtöttem róluk információt a Booking.com szállásfoglaló alkalmazáson keresztül. A szálláshelyek jelenléte és sűrűsége jelzi és bizonyítja Kárpátalja, azon belül a járás sokszínűségét. Az ide érkezők gyönyörű, esetenként érintetlen tájakkal, dombokkal, hegyekkel, síkságokkal, gyógy- és ásványvízforrással, vallási és etnikai sokszínűséggel találkoznak, árban, típusban, szolgáltatásban változó szálláshelyekkel párosítva. A munkám célja az újonnan megalakult huszti járás turizmusának megismerése és ismertetése, a listázott szálláshelyek csomópontjainak és sűrűségének, felszereltségének, szolgáltatásainak, jellemzőinek feltárása bizonyos településeken belül, azok összehasonlítása és bemutatása diagramok által, valamint a háború kitörése óta bekövetkezett esetleges változások ismertetése. Egyéb célok közé tartozik a booking.com szállásfoglaló alkalmazás tanulmányozása, amivel hozzájárulok a későbbi egyszerű és gyorsabb használathoz. A munka során szeretném felmérni, hogy milyen típusú szálláshelyek és milyen mértékben iratkoztak le a Booking.com szállásfoglaló rendszerről, illetve felmérni, jelentek-e meg újabb szállások. Továbbá fontosnak tartom megvizsgálni, hogy a háborúnak milyen hatásai voltak a vizsgált szálláshelyek turistaforgalmára, illetve a standard kétszemélyes szobák áraira. A munka folyamán használt módszerek: témakörök meghatározása, anyaggyűjtés, rendszerezés.
Аналіз зміни пропозиції закладів тимчасового розміщення Хустського району на тлі російської агресії проти України
Keywords: Huszti járás; kereskedelmi szálláshely-kínálat; orosz-ukrán háború; Хустський район; заклади тимчасового розміщення; російська агресія