A gazdasági entitás pénzeszközeinek számvitele és auditálása - Tar Sándor Eduárd; Тар Олександр-Едуард (Számvitel és Auditálás Tanszék, 2025)
A gazdasági entitás pénzeszközeinek számvitele és auditálása. Szakdolgozat a felsőoktatás első (alapképzési) szintjéhez a 071 „Számvitel és adóügy” szakon. II Rákóczi Ferenc Kárpátalajai Magyar Főiskola. Beregszász 2025. A tanulmány 76 oldalas, nyomtatott szövegű, 16 táblázat és 3 ábrával bővített munka bevezetésből, három fejezetből, következtetésből, 49 felhasznált irodalomból és 3 mellékletből áll. A tanulmány célja, hogy bemutassa a pénzeszközök könyvelését és ellenőrzését, megvilágítva a jogi és módszertani alapokat, valamint feltárja, hogyan működik a gyakorlatban a gazdasági szereplők pénzügyi átláthatósága és az ellenőrzési folyamata. A cél eléréséhez a következők voltak a feladatok: • Bemutatni a pénz fogalmát és a gazdaságban betöltött szerepét; • A pénz lényegének megértése; • A pénzeszközök számvitelére és könyvvizsgálására irányuló jogszabályi keretek áttekintése; • Az eredmények dokumentálása létező vállalkozás alapján A tanulmány objektuma a vállalkozás pénzeszközeinek számviteli rendszerével és ellenőrzésével foglalkozik. A tanulmány tárgya a pénzeszközök könyvelésének és ellenőrzésének szervezeti és módszertani megközelítései. Kutatási módszerek, elméleti szakirodalmi elemzés, ukrán számviteli és könyvvizsgálati szabályozás vizsgálata, valamint a Kft. számviteli dokumentumainak elemzése. A dolgozat eredményei hasznos útmutatást nyújthatnak a kis- és középvállalkozások számára a pénzeszközök kezelésének korszerűsítéséhez, valamint a belső ellenőrzési folyamatok megerősítéséhez.

Резюме. Бухалтерський облік та аудит грошових коштів підприємства. Кваліфікаційна робота для першого (базового) рівня вищої освіти з курсу 071 «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ. Берегове 2025. Дослідження складається зі 76 сторінок, 16 таблиців, 3 рисунку, 49 літератури та 3 додатків. Метою дослідження є висвітлення питань бухгалтерського обліку та контролю грошових коштів, з розкриттям правових і методологічних основ, а також з аналізом практичного функціонування фінансової прозорості суб’єктів господарювання та механізмів контролю. Для досягнення поставленої мети були визначені наступні завдання: • розкрити сутність грошей та їх роль в економіці; • зрозуміти природу грошових коштів; • дослідити нормативно-правові засади бухгалтерського обліку та аудиту грошових коштів; • задокументувати результати дослідження на основі реального підприємства. Об'єктом дослідження є система бухгалтерського обліку та контролю грошових коштів підприємства. Предметом дослідження виступають організаційні та методичні підходи до бухгалтерського обліку та аудиту грошових коштів. Методи дослідження включають аналіз теоретичних джерел, вивчення українського нормативного регулювання бухгалтерського обліку та аудиту, а також аналіз бухгалтерських документів ТОВ. Результати дослідження можуть бути корисними для малих і середніх підприємств у процесі модернізації системи управління грошовими коштами та посилення внутрішнього контролю.
Бухгалтерський облік та аудит грошових коштів підприємства
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: pénzeszközök; számvitel; auditálás; pénzügyi ellenőrzés; átláthatóság; грошові кошти; бухгалтерський облік; аудит; фінансовий контроль; прозорість