Bevezető - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Jelen városmonográfia nem egy jól fizetett kutatói csoport hosszú távú kutatási terméke, hanem a szülőföld iránt elkötelezett kisebb munkaközösség kitartó és szorgalmas tevékenységének eredménye. Természetesen, ahogy egyetlen történeti kutatás sem lehet teljes, Beregszász monográfiája sem tud mindent megmutatni, feltárni a város múltjával kapcsolatban, már csak a terjedelmi keretek miatt sem. Aki végzett már célirányos, tematikus történeti kutatást, az tudja, hogy az ilyen jellegű feltárásokat soha nem lehet teljesnek nevezni, mint ahogyan befejezni sem, csak abbahagyni vagy felfüggeszteni. Ebből kifolyólag a szerzői kollektíva nem pretendál sem kizárólagosságra, sem teljességre, inkább úgy véljük, hogy ez egy jó kiindulási pont a kutatások folytatására, kiegészítésére.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász város monográfiája; várostörténet; Beregszász