A kockásliliom (Fritillaria meleagris L.) populációjának állapotfelmérése Tiszaágtelek település (Ungvári járás) környékén - Kállai Emília; Каллаі Емілія (Biológia és Kémia Tanszék, 2025)
A Fritillaria meleagris L. a Liliaceae családba tartozó Ukrajnában védett, veszélyeztett védettségi kategóriájú faj. Számos más országban is védett a faj. 2023-2025 között kutatásokat folytattunk szülőfalum Tiszaágtelek (Ungvári járás) határában lévő erdős élőhelyen. A terület nagysága 7 971,16 m2 A populációban koreloszlásos vizsgálatokat végeztünk, 6 1x1 m véletlenszerűen kiválasztott kvadrátban. ANDRIK, 1994, KRICSFALUSI, 1994, PAVLOVA, 2012 kutatásai alapján, a következő korcsoportokat rögzítettük: Csíranövény (p): egy levél, Juvenilis egyed (j): egy levél, egy hagyma, Immatur (im): 2-3 levél, egy hagyma, Virginalis vagy vegetatív (v): 4-5 levél, egy hagyma, Generatív növény (g): 5-6 levél, egy hagyma, 1-3 virág. A legnagyobb egyedsűrűségű kvadrátban (6-os kvadrát) 46 példányt, a legkisebb egyedszámú kvadrátban (1-es kvadrát) 30 példányt számoltunk meg. Az átlag egyedszám kvadrátonként 37,2 darab. A populációban minden korcsoport megtalálható a pregeneratív stádiumban lévő egyedek dominálnak,188 ez a populáció összegyedeinek 84,28 %-át teszi, A Csíranövény (p) Juvenilis (j) az Immatur (im) és Virginalis vagy vegetatív korcsoportok közel egyenletesen vannak jelen a populációban. A vizsgált populáció Т.А. РАБОТНОВ (1964) féle besorolása szerint az inváziós, növekvő kategóriába sorolható, ez gyakran az antropogén terhelésre adott válaszreakciót jelent. Összehasonlítva Tar, (2019) végzett kutatásának eredményeivel elmondhatjuk, hogy az általunk vizsgált tiszaágteleki terület korcsoport összetételét tekintve a nagygejőci populációhoz áll közelebb, mind a kettőben a pregeneratív korcsoportok vannak többségben. Földrajzilag a két terület közel helyezkedik el egymáshoz. Mindkettő élőhely a Latorca árterületében van, rendszeres az elöntése az élőhelyeknek. A morfometriai méréseket 30 db véletlenszerűen kiválasztott generatív egyeden végeztük el. Mindegyik egyeden megmértük a következő 5 paramétert: virágok száma (VSZ) (db), levelek száma (LSZ) (db), alsó levél szélessége (ALSZ) (cm), alsó levél hosszúsága (ALH) (cm), a növény magassága (NM) (talajfelszíntől a virágig) (cm) és a hagyma átmérőjét (HÁ). A virágok száma változó, előfordulnak egy-, és két virágú egyedek is, az átlag 1,1 db.. A levelek száma átlagban a területen 5,3 db. Az alsó levél szélességének a mérete a populációban átlagosan 0,9 cm, Megmértük az alsó levelek hosszat is, ahol az átlag 32 14,1 cm, de a populációban megfigyeltünk 10 cm-től 18 cm-ig terjedő leveleket is. A vizsgálat utolsó méréseként megmértük az egyedek magasságát, itt az átlag 32,5 cm volt, viszont 22-49 cm között voltak az egyedek. A legváltozékonyabb paraméternek a virágok száma és az alsó levél szélessége bizonyult, a variációs koefficiens 0,28 % és 0,27 % (V ≥ 26% -magas) volt, a többi paraméter a kevéssé vagy átlagosan változó paraméternek bizonyult (V ≤ 15% - alacsony, 16 ≤ V ≤ 25% - átlag. Összehasonlítva TAR (2019) vizsgálataival a draginyai élőhelyen is a virágok száma és az alsó levél szélessége bizonyult a legváltozékonyabb paraméternek. ANDRIK (2013) kutatásában is változó paraméternek bizonyult a levél szélessége. A nagygejőci populációban a kevés virágzó egyed miatt az értékek nem összevethetők. Javasoljuk a populáció folyamatos megfigyelését.
Дослідження популяції рябчика шахового (Fritillaria meleagris L.) в околицях с. Тисаагтелек (Ужгородський район)
Keywords: populáció vizsgálat; koreloszlásos vizsgálat; morfometria; védett növény faj; veszélyeztetett védettségi státusz; fénymikroszkópos vizsgálat; vizes élőhely; Kárpátalja