A Vajdaság gazdasága - Fodor Gyula; Фодор Дюло (Termini Egyesület-II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
A Vajdaság elnevezés eredetileg azt a Szerbiához tartozó autonóm tartományt jelölte, amelyet a szocialista korszak elején a Jugoszláv Kommunista Párt és annak teljhatalmú vezére, Josip Broz Tito hozott létre (a hat jugoszláv tagköztársasággal, valamint a másik autonóm tartománnyal, Koszovóval egy időben). A Vajdaság mint tartománynév elterjedésével nagyjából az 1960-as évektől vált általánossá a vajdasági magyarság, a vajdasági magyarok fogalma. A mai Vajdaság szerémségi területei már a Római Birodalomnak is részét képezték. A népvándorlás korában egymást váltva számos nép (köztük a hunok) telepedett meg a területen. A magyar honfoglalás után a magyarok mellett csekélyebb számú szláv lakosság élt a vidéken. A vármegyerendszer itt a 13. század végére alakult ki, majd a 14. századtól folyamatossá vált a török terjeszkedés elől menekülő szerb lakosság beköltözése a régióba. A század végén a mai Vajdaság területe volt az első, amely földrajzi elhelyezkedéséből adódóan megtapasztalta a törökök pusztítását.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2022/08/karpat_medence_foldrajza_e-kiadvany.pdf
Keywords: Vajdaság; gazdaság; mezőgazdaság; ipar