A Nagydobronyi kistérség (Ungvári járás) településeinek összehasonlító demográfiai jellemzése. Demográfiai vizsgálatok középiskolai honismereti szakköri foglakozásokon - Borovszkij István; Боровський Іштван (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Minden egyes település népessége hosszú történelmi folyamaton ment keresztül, amely nagyban befolyásolta a település arculatát, politikai, gazdasági és kulturális fejlődését. 2019-ben Ukrajnában közigazgatási reformot hajtottak végre, amelynek során új közigazgatási egységek alakultak meg, a kistérségek. Ezzel új településhalmazok jöttek létre Ukrajna szerte és Kárpátalján is. A decentralizációs törvénynek köszönhetően különböző demográfiai jellemzőkkel rendelkező települések kerültek egymással szoros kapcsolatba. Ezek a folyamatok tették lehetővé új kutatási területek megjelenését a földrajztudomány számára. Diplomamunkám témaválasztásánál ezért döntöttem a hozzám legközelebb álló kistérség, a Nagydobronyi kistérség demográfiai kutatása mellett. A munkám célja széleskörű demográfiai vizsgálat végzése a Nagydobronyi kistérség területén, amelyen belül röviden jellemezném a kistérséget alkotó települések történelmi fejlődését, illetve a kistérség kialakulásának fontosabb mozzanatait, földrajzi jellemzőit. Munkám nagyobb részében demográfiai vizsgálattal foglalkoztunk, amelyben a rendelkezésre álló adatok segítségével megvizsgálnám a lakosság számának alakulását, nem és kor szerinti összetételét, vallási megoszlását, nemzeti hovatartozását. A diplomamunka végén a földrajz szakkörrel foglalkoztam, amelynek során megvizsgáltam magának a szakkörnek a módszertani jelentőségét, illetve a kutatásom felhasználását ilyen foglalkozásokon. A kutatás aktualitása: a kistérség településeinek demográfiai folyamatait már Molnár József és Molnár D. István egyes kutatásai is érintették, ezenkívül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola több szakdolgozata is foglalkozott külön-külön a kistérség településeinek demográfiai vizsgálatával, azonban, mint kistérség még senki sem kutatta. Az utolsó állami népszámlálás 2001-ben volt (https://kmksz.com.ua/karpatalja/demografia/). Azóta Ukrajnában több jelentős gazdasági és politikai változás ment végbe, amelyek nagy hatást gyakoroltak az országon belül a demográfiai folyamatok alakulására, ezáltal befolyásolták Kárpátalja és a kistérségek népességének számát, összetételét. Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően lecsökkent a gyermekvállalás, megnövekedett a kivándorlás, illetve jelentős belső migráció indult meg. Diplomamunkám elkészítésével ezeket a változásokat szeretném feltérképezni, minél részletesebb és mélyrehatóbb kutatást elvégezni, illetve átlátható munkát közölni a Nagydobronyi kistérség népességéről.
Порівняльна демографічна характеристика поселень Великодобронської ТГ Ужгородського району. Демографічні дослідження на заняттях шкільного краєзнавчого гуртка
Keywords: Nagydobrony; kistérség; demográfia; település; Великодобронська ТГ; ТГ; демографія; поселення