Створення єдиних інформаційних платформ у контексті європейської інтеграції України - Тимофій Узлов; Наталя Білоус; Bilous Natalia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. У сучасних умовах глобалізації та інтеграції євроатлантичного простору Україна стоїть перед завданням забезпечення ефективного управління своїми кордонами. Важливим є не лише контроль за пересуванням людей, транспорту і товарів, а й підтримка безпеки держави без обмеження свободи пересування та торгівлі, особово в умовах військового стану. Вирішення подібних завдань можливе через створення інтегрованих цифрових систем, які поєднують роботу прикордонної служби, митниці, правоохоронних органів та транспортних операторів. Впровадження таких платформ дозволяє відслідковувати переміщення осіб і вантажів у режимі реального часу, підвищує ефективність контролю та зменшує бюрократичні перепони. Як приклад можна розглядати інтеграцію української системи «Шлях» із європейськими системами обміну даними для забезпечення безпеки на кордоні та прискорення перетину пунктів пропуску. Також треба зберігати баланс між свободою пересування та безбекою тому що свобода пересування є ключовою для розвитку економіки, туризму та співпраці з ЄС. Необхідно впроваджувати «розумні кордони» (smart borders), де за допомогою біометрії та аналітики ризиків забезпечується швидке та безпечне проходження громадян. Використання систем електронного декларування, автоматичного контролю та попереднього сканування дозволяє мінімізувати затримки без шкоди для безпеки. Подібний підхід потребує не тільки впровадження але і розвиток транскордонної дипломатії довіри. Для ефективної роботи єдиних інформаційних платформ важливо будувати довірчі відносини з сусідніми державами на базі спільних робочіх груп, регулярних консультацій та обміну досвідом що дозволять оперативно реагувати на загрози та підтримувати прозорість процедур. Україна вже реалізує проєкти співпраці з Польщею, Румунією та країнами Балтії в сфері обміну прикордонною інформацією та протидії контрабанді.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: єдині інформаційні платформи; європейська інтеграція України; управління державним кордоном; цифровізація кордонів