Rajzfejlődési sajátosságok óvodás- és kisiskoláskorban - Biró Brigitta; Біров Брігітта; Berghauer-Olasz Emőke; Бергхауер-Олас Емйовке (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az előadás témája rajzfejlődési sajátosságok óvodás- és kisiskoláskorban. A témának napjainkban aktualitása van, mivel a rajzolás közkedvelt tevékenysége mind az óvodáskorúaknak, mind a kisiskoláskorúaknak, rajzaik mindent elárulnak gondolatvilágukról, fejlettségükről, érzelmeikről. S mivel nem csupán a gyermek alkotókészségi szintjéről, hanem szellemi fejlettségéről is tudakozódhatunk a rajzaikból, gyakori vizsgálati módszer. Fontos, hogy hangsúlyt fektessünk erre a témára, mivel nem minden gyermek a korának megfelelően rajzol, sokan megrekednek egy-egy korszaknál, amit a pedagógusnak vagy a szülőnek tudnia kell észlelni és segíteni továbbfejlődni. A gyermekrajzokon kétségtelenül megjelennek a személyiség rejtett szférái, pszichés tartalmak válhatnak nyilvánvalóvá. A gyermek rajzaiból következtethetünk lelki állapotára, akár nehézségeire, problémáira; amit nem mond ki, lehet, hogy lerajzolja. Rajzaiból tájékozódhatunk, és ha szükséges, segíthetünk a problémái megoldásában. A technikai, finommotoros és kézügyességi fejlődésükre is nagy figyelmet kell fordítani a pedagógusoknak és nevelőknek a munkájuk során, nem elég a kognitív és egyéb szellemi fejlesztésre összpontosítani. A rajzot mint diagnosztikai eszközt, ne hagyják figyelmen kívül a pedagógusok munkájuk során, ezzel feltárva megoldásra váró problémákat.

Abstract. The topic of the thesis is The uniqueness of drawing development in preschool and elementary-school children. This topic is relevant today, as drawing is a popular activity for preschool and elementary-school children. Their drawings reveal everything about their world of thought, development, and emotional world. Since we can find out not only about the child's level of creativity, but also about intellectual development from their drawings, it is a common mental inspection method. It is important to put emphasis onto this topic, since not all children draw according to their age, many get stuck on certain stages of development era, which the teacher or parent must be able to detect and help them in their further development. Therefore, undoubtedly, hidden spheres of personality and psychological contents may be revealed in children's drawings. From a child's drawings, we can intercept his or her mental state, difficulties and problems, of which he or she cannot speak aloud, but may draw. We can navigate between the meanings of the drawings and if necessary, help in their problems. Teachers and educators must also pay close attention to their technical, finemotor and manual dexterity development during their work, it is not enough to focus only on cognitive and other intellectual development. The drawing, as a diagnostic tool, should not be ignored by teachers during their work as they might revealing problems that need to be resolved.
The uniqueness of drawing development in preschool and elementary-school children
Keywords: rajzfejlődés; Goodenough-emberrajzteszt; óvodáskor/kisiskoláskor; fejlődési vonal; elmaradások