Розвиток бухгалтерських систем в Україні під впливом цифрових технологій - Ченаш Володимир; Volodymyr Chenash; Абрамов Антон; Anton Abramov; Шебештень Едіна; Sebestyén Edina; Edina Shebestyen (ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2024)
Резюме. Стаття присвячена дослідженню розвитку бухгалтерських систем в Україні під впливом цифрових технологій. Для реалізації поставленої мети застосовувалися такі методи: критичний аналіз наукових джерел (для розуміння основних підходів до цифровізації бухгалтерських систем), метод синтезу (для об’єднання отриманих результатів і формування висновків щодо розвитку бухгалтерських систем), табличний метод (для структурованого представлення даних статті), метод наукового абстрагування (для формулювання загальних тенденцій і перспектив розвитку бухгалтерського обліку в умовах цифрових технологій). У результатах статті зазначено, що основна мета цифровізації полягає в здійсненні цифрової трансформації наявних і створенні нових секторів економіки, а також у модернізації сфер життєдіяльності, роблячи їх більш ефективними й сучасними. Також наголошено, що цифрова трансформація бухгалтерського обліку –це процес інтеграції технологій, цифрових інструментів та автоматизованих процесів у бухгалтерську практику з метою підвищення ефективності, точності й доступності фінансової інформації. Процес цифровізації охоплює використання комп’ютерних систем, програмного забезпечення, інших технологій для збирання й опрацювання інформації, аналізу та звітування про фінансово-господарську діяльність суб’єкта господарювання. Зауважено, що цифрові рішення значно підвищують ефективність системи бухгалтерського обліку. Основними перевагами їх використання є підвищення точності даних, зменшення часу, необхідного для обробки інформації, автоматизація рутинних завдань, зниження витрат на фізичну інфраструктуру, забезпечення доступу до облікових даних із будь-якого місця, покращення якості фінансової звітності, гарантування безпеки даних, підвищення прозорості фінансових транзакцій тощо. У процесі дослідження зроблено низку висновків. Цифрові технології значно змінюють бухгалтерські системи в Україні, адже запроваджуються нові методи автоматизації, а також оптимізації бізнес-процесів. Зростання популярності хмарних технологій дає змогу суб’єктам господарювання вести бухгалтерський облік із будь-якого місця, що знижує витрати на фізичну інфраструктуру та обслуговування. Використання штучного інтелекту й машинного навчання сприяє автоматизації рутинних завдань, що підвищує точність даних і швидкість їх обробки. Блокчейн завдяки безпеці й прозорості стає ключовою технологією для підвищення довіри до фінансових транзакцій. Нині активне впровадження цих інновацій у бухгалтерський облік вітчизняних підприємств зумовлює покращення ефективності системи бухгалтерського обліку та якості фінансової звітності.

Abstract. The article is devoted to the study of the development of accounting systems in Ukraine under the influence of digital technologies. The following methods were used to achieve this goal:critical analysis of scientific sources (to understand the main approaches to the digitization of accounting systems), synthesis method (to combine the obtained results and form conclusions about the development of accounting systems), tabular method (for a structured presentation data of the article), the method of scientific abstraction (for the formulation of general trends and prospects for the development of accounting in the conditions of digital technologies).It is noted that the main goal of digitization is to implement the digital transformation of existing and create new sectors of the economy, as well as to modernize spheres of life, making them more efficient and modern. It was noted that the digital transformation of accounting is the process of integrating technologies, digital tools and automated processes into accounting practice with the aim of increasing the efficiency, accuracy and availability of financial information. This process involves the use of computer systems, software, and other technologies to collect, process, analyze, and report on an organization’s financial activities. It is noted that digital solutions really significantly increase the efficiency of accounting. The main advantages of their use: increasing data accuracy, reducing information processing time, automating routine tasks, reducing physical infrastructure costs, accessing accounting data from anywhere, improving financial reporting, ensuring data security, increasing transparency of financial transactions, etc.A number of conclusions were drawn in the course of the study. Digital technologies significantly change accounting systems in Ukraine, introducing new methods of automation and process optimization. The growing popularity of cloud technologies allows businesses to keep accounting records from anywhere, which reduces the costs of physical infrastructure and maintenance. The use of artificial intelligence and machine learning contributes to the automation ofroutine tasks, which increases the accuracy of data and the speed of their processing. Blockchain, due to its security and transparency, is becoming a key technology for increasing trust in financial transactions. Currently, the active implementation of these innovations in the accounting of domestic enterprises leads to the improvement of the efficiency of accounting and the quality of financial reporting.
Development of Accounting Systems in Ukraine Under the Influence of Digital Technologies
Редакційна колегія: https://a-economics.com.ua/index.php/home/about/editorialTeam
Зміст: https://a-economics.com.ua/index.php/home/issue/view/3
Keywords: цифрові технології; бухгалтерські системи; автоматизація; хмарні технології; штучний інтелект; машинне навчання; блокчейн; фінансова звітність; digital technologies; accounting systems; automation; cloud technologies; artificial intelligence; machine learning; blockchain; financial reporting