Magyarország diplomáciai tevékenysége a Szovjetunióban a második világháború után - Deák Bianka; Деяк Біанка (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2023)
A szakdolgozat középpontjában a diplomáciai együttműködés áll, így tanulmányom első részében rá is tértem a szovjetizálás folyamatára. A Szovjetuniónak érdeke volt, hogy a szomszédos országok szovjet fennhatóság alatt álljanak, valamint, hogy a vezetés is a moszkvai érdekeket képviselje. Magyarországon is ez volt tapasztalható, mivel 1945-ben létrehozták a Szövetséges Ellenőrző Bizottságot, amelyet a szovjet vezetés irányított. A SZEB fő feladata az volt, hogy ellenőrizze a fegyverszüneti egyezmény megvalósítását és kontroll alatt tartsa annak folyamatát. A Bizottság ennek eredményeképp jelentős mértékben korlátozta a magyar állam független létét, mivel a politikai, társadalmi és gazdasági működésre is hatással volt, az egyezmény pedig lehetőséget biztosított a SZEB számára, hogy lényegében bármikor beavatkozzon a magyar belpolitikai folyamatokba. A SZEB-nek lehetősége volt arra is, hogy akár a megyeszékhelyekre és a nagyvállalatokhoz is bizottsági tagokat küldjön, akiknek a feladata a kontrol kézben tartása volt.

Резюме. В центрі дипломної роботи знаходиться дипломатичне співробітництво, тому в першій частині свого дослідження я також зосередилася на процесі радянізації. В інтересах Радянського Союзу було, щоб сусідні країни були під радянською владою, а також щоб керівництво представляло інтереси Москви. Це також пережила Угорщина, оскільки в 1945 році був створений Союзна контрольна комісія, яким керувало радянське керівництво. Головним завданням Союзної контрольної комісії було перевірити виконання угоди про перемир'я та тримати її процес під контролем. У результаті Комісія суттєво обмежила незалежне існування угорської держави, оскільки це мало вплив на політичне, соціальне та економічне функціонування, а угода надавала Союзній контрольній комісії можливість суттєво втручатися у внутрішньополітичні процеси Угорщини в будь-який момент. Союзна контрольна комісія також мав можливість посилати членів комітетів до повітових осередків і великих компаній, завданням яких було утримання контролю.
Дипломатична діяльність Угорщини в СРСР після Другої світової війни
Keywords: Magyarország; diplomácia; Hruscsov; Kádár; Угорщина; Хрущов