A PISA-tesztek pénzügyi műveltség kutatása és a kiberbiztonság - Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія; Nagy Mariann Zsuzsanna (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
A kiberbiztonság fogalma egyre fontosabbá válik a digitális világ fejlődésével. Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) úgy definiálja a kiberbiztonságot mint „a számítógépes rendszerek, hálózatok és programok integritásának, titkosságának és elérhetőségének védelmét a kiberfenyegetésekkel szemben” (ENISA, 2017). A kiberbiztonság nem csupán technikai kérdés, hanem stratégiai szempontból is lényeges, mivel a digitális fenyegetések folyamatosan fejlődnek, éppen ezért az ENISA 2020-ban kidolgozta stratégiai célkitűzéseit, mellyel Európa szerte a digitális bizalmat és biztonságot szerették volna kialakítani (ENISA 2020). A bizalom fenntartása és szavatolása bármely gazdasági szintéren egyre nagyobb kihívást jelent, ugyanis a szolgáltató egységek online platformjain a kliensek és ügyfelek adatainak biztonságát egyre nagyobb veszély fenyegeti, az online elérésen keresztül az ügyfelek személyes továbbá a banki adataik válnak elérhetővé a bünözők számára. A kibertámadások terén tapasztalható változásokról éves jelentést tesz közé ENISA ügynökség, és a 2023-as jelentésben bemutatják 2016-tól 2022-ig hogyan alakult ez a folyamat. Azt is látnunk kell, hogy technika fejlődében megjelent a mesterséges intelligencia és az IoT (Internet of Things), melyek új típusú fenyegetéseket generálnak. Miorandi és szerzőtársai (2012) a technikai fejlődésről szóló tanulmányukban kiemelik, hogy a hagyományos védekezési módszerek már nem elegendőek, és új megközelítések szükségesek (Miorandi et al., 2012). A modernizáció következtében a digitális gazdaság dinamikusan növekszik. A vállalatok egyre inkább online platformokat használnak termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére. Az e-kereskedelem, a digitális marketing és a közösségi média révén a cégek globális piacokra juthatnak el, csökkentve ezzel a hagyományos kereskedelem korlátait. A McKinsey Global Institute (2016) tanulmányai is rámutatnak arra, hogy a digitális technológiák integrálása a gazdasági folyamatokba jelentős produktivitásnövekedést eredményezett.
Keywords: PISA teszt; pénzügyi műveltség; kiberbiztonság