A tőzsde lehetőségei és hatása a gazdasági fejlődésre (néhány gondolat a 4.0 perspektívájában) - Egri Imre (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"RIK-U" Kft., 2019)
A tőzsde a gazdasági élet több ezer éves szervezeti, kereskedelmi, „tőkekereskedelmi” szervezete. A tőzsde a pénzügyi allokáció – tőkeallokáció – egyik legfontosabb szervezete. A tőkeallokáció három nagy formája a tulajdonosok közvetlen akvizíciói, a banki transzferek és a tőzsdei allokáció. A tőzsde első megközelítésben két módon látja el feladatát, egyrészt a tőketulajdonosok számára spekulációs célú lehetőségeket biztosít, másrészt a befektetők számára hosszú távú tulajdonosi funkciókkal rendelkező pozíciót adhat. A gazdaságfejlesztésben e második formáció tölt be jelentős szerepet. Az informatika fejlődése, az információ globális, „promt” áramlása új perspektívákat nyitott a tőzsde előtt is. A gazdaságfejlesztési programok központja, hajtóereje az állam. Eszközei azonban korlátozottak, sokszor politikai jellegűek. A tőzsde olyan lehetőség és keret, amit a fejlesztéshez még nem használnak ki, sokan csak a spekulációt látják benne. Az informatika a nemzetközi tőkeáramlás tőzsdei formáját is lehetővé teszi olyan helyeken is, amelyek a bankok érdeklődését elkerülik. A dolgozat a fenti gondolatokkal foglalkozik, áttekinti a tőzsde gazdaságfejlesztési lehetőségeit.

Резюме. Фондова біржа – це організаційна, комерційна, "капітало-торгівельна" організація економічного життя протягом тисячі років. Фондова біржа – одна з найважливіших організацій розподілу фінансів – розподілу капіталу. Три основні форми розподілу капіталу – це прямі придбання акціонерів, банківські перекази та асигнування в фондову біржу. На перший погляд фондова біржа виконує свою функцію двома способами: з одного боку, вона надає спекулятивні можливості власникам капіталу, а з іншого – надає інвесторам позицію довгострокової власності. Цей спосіб відіграє важливу роль в економічному розвитку. Розвиток інформаційних технологій, глобальний «потік» інформації відкрив нові перспективи для фондового ринку. Держава є основою та рушійною силою програм економічного розвитку. Однак її інструменти обмежені, часто політичного характеру. Фондовий ринок – це ще не використовувані можливості розвитку, і більшість і до сих пір бачить в ній тільки спекуляцією. Інформаційні технології дозволяють створити біржову форму міжнародного переливання капіталу в непривабливих для банків місцях. Дослідження вивчає вищезазначені позиції та розглядає можливості економічного розвитку біржі.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/02/limes-2019_tom-vi_vi-evfolyam.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008405
Keywords: tőzsde; befektetés; tőzsdei szervezetek; gazdaságfejlesztés; 4.0