Водні конфлікти в Україні та світі - Дідковська Людмила; Didkovszka L.; Didkovska Liudmyla (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Вода є важливою складовою підтримки базових людських потреб, здоров’я та добробуту. Також вода відіграє вирішальну роль у забезпеченні сталого розвитку аграрного сектора, оскільки Цілі сталого розвитку тісно пов’язані з розв’язанням глобальних проблем формування продовольчої безпеки та збереження й сталого використання водних ресурсів. Беззаперечно воєнні дії призводять до негативних екологічних наслідків, становлять загрозу водній безпеці та є гальмуючим чинником у досягненні Цілей сталого розвитку, до яких належать досягнення чистої води, санітарії та сталого водокористування. Понад два роки триває повномасштабна збройна агресія рф проти України, яка спричинила й продовжує спричиняти потужний вплив на водні ресурси. Так, протягом 2000-2023 рр. в Україні зафіксовано 60 водних конфліктів, або 87% водних інцидентів, що сталися в країнах Європи. Мета статті - аналіз водних конфліктів в Україні та світі, узагальнення наслідків воєнних дій для вітчизняного водогосподарського комплексу в цілому, та водних ресурсів зокрема, а також пошук шляхів, спрямованих на пом’якшення наслідків війни. При виконанні дослідження використано загальнонаукові та спеціально наукові методи: монографічний метод, метод аналізу та синтезу та абстрактно-логічний метод. У статті проаналізовано водні конфлікти, які відбувалися в Україні та світі. Наведено приклади водних конфліктів згідно міжнародної класифікації (вода як «тригер», «зброя» та «жертва»). Виявлено тенденцію значного збільшення чисельності водних конфліктів у світі протягом останніх десятиліть, яка спричинена посиленням навантаження на водні ресурси планети та змінами глобального клімату. Зокрема у XXI столітті зафіксовано 85% загальної кількості водних конфліктів, внесених у міжнародну базу даних. Встановлено класифікаційні ознаки трьох типів водних конфліктів в Україні, серед яких найбільш розповсюдженим є тип вода як «жертва». Узагальнено наслідки воєнних дій для водних ресурсів та водогосподарського комплексу України серед яких основними є такі: руйнування об’єктів водної інфраструктури, забруднення підземних і поверхневих вод, скорочення наукових досліджень та унеможливлення моніторингу стану водних ресурсів на окупованих та прифронтових територіях; загроза водній безпеці тощо. Встановлено, що у 2022 р. кожний п’ятий водний конфлікт у світі стався на території України, що спричинено повномасштабною російсько-українською війною. Враховуючи значну шкоду, завдану цьому стратегічному ресурсу воєнними діями, у воєнний та повоєнний періоди особливої затребуваності набувають: постійний збір даних; оцінювання ситуації; посилення контролю за використанням й охороною водних ресурсів та відповідальності у разі порушення режимів роботи водних об’єктів; пошук шляхів, спрямованих на пом’якшення наслідків війни та досягнення "доброго" стану вод.

A víz elengedhetetlen összetevője az alapvető emberi szükségleteknek, az egészség és a jólét támogatásának eszköze. A víz döntő szerepet játszik az agrárszektor fenntartható fejlődésének biztosításában is, mivel a Fenntartható Fejlődési Célok szorosan kapcsolódnak az élelmezésbiztonság globális problémáinak megoldásához, valamint a vízkészletek megőrzéséhez és azok fenntartható használatához. Kétségtelen, hogy az ellenségeskedés negatív környezeti következményekkel jár, veszélyezteti a vízbiztonságot, és gátolja a Fenntartható Fejlődési Célok elérését, amelyek magukban foglalják a tiszta víz, a higiénia és a fenntartható vízhasználat elérését. Az Orosz Föderáció teljes körű fegyveres agressziója Ukrajna ellen már több mint két éve tart, amely erőteljes hatást gyakorolt és okoz a vízkészletekre. Így 2000 és 2023 között 60 vízkonfliktust jegyeztek fel Ukrajnában, ami az európai országokban történt vízi események 87%-a. A cikk célja az ukrajnai és a világ vízkonfliktusainak elemzése, a katonai akciók következményeinek általánosítása a hazai vízgazdálkodási komplexum egészére, és különösen a vízkészletekre, valamint a mérséklési módok keresése a háború miatt. A kutatás során általános és speciális tudományos módszereket alkalmaztunk: a monografikus módszert, az elemzés és szintézis módszerét, valamint az absztraktlogikai módszert. A cikk az Ukrajnában és a világban lezajlott vízkonfliktusokat elemzi. Példákat adunk a nemzetközi osztályozás szerinti vízi konfliktusokra (a víz, mint „trigger”, „fegyver” és „áldozat”). Kiderült, hogy a világban az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a vízügyi konfliktusok száma, amelyet a bolygó vízkészleteinek megnövekedett terhelése és a globális klímaváltozás okoz. A 21. században a nemzetközi adatbázisba felvett összes vízügyi konfliktus 85%-át rögzítették. Az ukrajnai vízi konfliktusok három típusának osztályozási jellemzőit állapították meg, amelyek között a víz „áldozat”-jelelgű típusa a leggyakoribb. Összefoglaljuk a katonai akciók vízkészletekre és Ukrajna vízgazdálkodási komplexumára gyakorolt következményeit, amelyek közül a legfontosabbak a következők: a vízi infrastruktúra létesítményeinek megsemmisülése, a felszín alatti és felszíni vizek szennyezése, a tudományos kutatások csökkenése és az állam ellenőrzésének ellehetetlenítése a megszállt és a frontvonalbeli területek vízkészleteiben, a vízbiztonság veszélyének kealakulása stb. Megállapítást nyert, hogy 2022-ben a világon minden ötödik vízkonfliktus Ukrajna területén történt, amelyet egy teljes körű orosz-ukrán háború okozott. Figyelembe véve a katonai akciók által e stratégiai erőforrásban okozott jelentős károkat, a háborús és háború utáni időszakban különösen igény van a következőre: állandó adatgyűjtésre; helyzetértékelésre; a vízkészletek felhasználására és védelme feletti ellenőrzésre, valamint a vízi objektumok működési módjának megsértése esetén fennálló felelősség megerősítésére; olyan módszerek keresésére, amelyek célja a háború következményeinek enyhítése és a vizek "jó" állapotának elérése.

Abstract. Water is an essential component in supporting basic human needs, health and well-being. Also, water plays a decisive role in ensuring the sustainable development of the agricultural sector, since the Sustainable development goals are closely related to solving the global problems of food security and the preservation and sustainable use of water resources. Undeniably, hostilities lead to negative environmental consequences, threaten water security, and are an inhibiting factor in achieving the Sustainable development goals, which include achieving clean water, sanitation, and sustainable water use. The full-scale armed aggression of the Russian Federation against Ukraine has been going on for more than two years, which has caused and continues to cause a powerful impact on water resources. Thus, during 2000-2023, 60 water conflicts were recorded in Ukraine, or 87% of water incidents that occurred in European countries. The purpose of the article is the analysis of water conflicts in Ukraine and the world, the generalization of the consequences of military actions for the water management complex as a whole, and water resources in particular, as well as the search for ways to mitigate the consequences of the war. When conducting the research, general scientific and special scientific methods were used: the monographic method, the method of analysis and synthesis, and the abstract-logical method. The article analyzes water conflicts that took place in Ukraine and the world. Examples of water conflicts according to the international classification are given (water as a "trigger", "weapon" and "casualty"). The trend of a significant increase in the number of water conflicts in the world during the last decades has been revealed, which is caused by the increased load on the planet's water resources and changes in the global climate. In particular, in the XXI century recorded 85% of the total number of water conflicts entered into the international database. The classification features of three types of water conflicts in Ukraine have been established, among which the type of water as a "casualty" is the most common. The consequences of military operations for water resources and the water management complex of Ukraine are summarized, among which the following are the main ones: destruction of water infrastructure facilities, pollution of underground and surface waters, reduction of scientific research and impossibility of monitoring the state of water resources in the occupied and front-line territories; threat to water safety, etc. It was established that in 2022, every fifth water conflict in the world occurred on the territory of Ukraine, which was caused by a full-scale Russian-Ukrainian war. Taking into account the significant damage caused to this strategic resource by military actions in the war and post-war periods, permanent data collection is in particular demand; assessment of the situation; strengthening control over the use and protection of water resources and responsibility in the event of violation of the operating modes of water objects; search for ways aimed at mitigating the consequences of war and achieving a "good" state of waters.
Vízügyi konfliktusok Ukrajnában és a világban
Water Conflicts in Ukraine and in the World
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: водні конфлікти; водогосподарський комплекс; підземні і поверхневі водні ресурси; наслідки воєнних дій; дефіцит води; зрошення