Варіації астрофізичних параметрів та сучасні горизонтальні рухи кори в зоні Oашського глибинного розлому за 2022 рік - Ігнатишин Василь; Ihnatisin Vaszil; Ignatyshin Vasil; Малицький Дмитро; Dmytro Malytskyi; Іжак Тібор; Izsák Tibor; Izhak Tibor; Молнар Д. Стефан; Molnár D. István; Stefan Molnar D.; Рац Адальберт; et al. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Резюме. У статті представлено результати дослідження геодинамічного стану Закарпатського внутрішнього прогину через вимірювання сучасних горизонтальних рухів кори в центральній його частині, зокрема в зоні Оашського глибинного розлому. Проведено вивчення часового розподілу сонячної активності та геомагнітного індексу за 2022 рік. Актуальність вивчення зв՚язку геодинамічного стану та варіацій параметрів сонячної активності, геомагнітного індексу викликана тим, що Закарпатський внутрішній прогин є сейсмогенеруючим регіоном України. На території Закарпаття реєструються серії місцевих землетрусів різного енергетичного класу, зокрема відчутні підземні поштовхи, які можуть становити загрозу екологічному стану регіону. Особливістю Закарпаття є наявність на його території об՚єктів критичної інфраструктури, які можуть потерпати від сильних землетрусів, число яких протягом року коливається від одного до шести подій. Оскільки вивченню астрофізичного стану та його зв՚язків із сейсмотектонічними процесами в сейсмонебезпечних регіонах приділено недостатньо уваги, то продовження вивчення геодинамічного та астрофізичного станів важливо, оскільки таким чином розширюється спектр можливих прогностичних характеристик небезпечних геологічних процесів. Об՚єктом дослідження є екологічний стан регіону, який залежить від геодинаміки та сейсмотектоніки Закарпатського внутрішнього прогину. Предметом дослідження є астрофізичний стан, який розглянуто через призму варіацій сонячної активності, варіацій геомагнітного індексу, геодинамічний стан регіону, який представлений сучасними горизонтальними рухами кори, сейсмічністю регіону, та їх кінематичними параметрами: швидкостями рухів кори та прискореннями рухів кори, їх взаємовпливом. За результатами дослідження встановлено: сейсмічність Закарпатського внутрішнього прогину є періодичною, протягом 2022 зареєстровано 12 місцевих землетрусів. Сучасні горизонтальні рухи кори, виміряні на пункті деформометричних спостережень «Королеве» представлені стисненнями порід величиною: –10.87х10-7, зміщення порід становить: –30.9 мкм. Варіації сонячної активності в 2022 році та прискорення рухів кори корелюються між собою, геомагнітний індекс реагує на аномалії в рухах кори та варіації сонячної активності.

Abstract. The article presents the results of the study of the geodynamic state of the Transcarpathian internal depression through the measurement of modern horizontal movements of the crust in its central part, in particular in the zone of the Oash deep fault. The study of the temporal distribution of solar activity and the geomagnetic index for 2022 was conducted. The relevance of studying the relationship between the geodynamic state and variations of solar activity parameters and the geomagnetic index is caused by the fact that the Transcarpathian internal depression is an earthquake-generating region of Ukraine. A series of local earthquakes of various energy classes are registered on the territory of Transcarpathia, in particular, perceptible earthquakes, which may pose a threat to the ecological state of the region. The peculiarity of Transcarpathia is the presence on its territory of critical infrastructure objects that can suffer from strong earthquakes, the number of which varies from one to six events during the year. Since insufficient attention has been paid to the study of the astrophysical state and its connections with seismotectonic processes in earthquake-prone regions, the continuation of the study of geodynamic and astrophysical states is important, because in this way the spectrum of possible prognostic characteristics of dangerous geological processes is expanded. The object of the research is the ecological state of the region, which depends on the geodynamics and seismotectonics of the Transcarpathian internal depression. The subject of the study is the astrophysical state, which is considered through the prism of variations in solar activity, variations in the geomagnetic index, the geodynamic state of the region, which is represented by modern horizontal movements of the crust, the seismicity of the region, and their kinematic parameters: speeds of crustal movements and accelerations of crustal movements, their mutual influence. According to the results of the study, it was established that the seismicity of the Transcarpathian internal depression is periodic, during 2022 12 local earthquakes were registered. Modern horizontal movements of the crust, measured at the Koroleve deformation observation point, are represented by rock compressions of –10.87x10-7, rock displacement is –30.9 μm. Variations in solar activity in 2022 and acceleration of crustal movements are correlated with each other, the geomagnetic index reacts to anomalies in crustal movements and variations in solar activity.
Variations of astrophysical parameters and current horizontal movements of the crust in the zone of the Oasha deep fault for the year 2022
https://ecoj.dea.kiev.ua/52-1-2024
Зміст: https://ecoj.dea.kiev.ua/52-1-2024
Редакційна колегія: https://ecoj.dea.kiev.ua/redakciya
Keywords: астрофізичні параметри; геомагнітний індекс; геодинамічний стан; сейсмічний стан; землетруси; Закарпатський внутрішній прогин; зона Оашського глибинного розлому; сучасні горизонтальні рухи кори; екологічний стан