Földrajzi fekvés - Molnár József; Молнар Йосип (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
Kárpátalja Ukrajna nyugati részén helyezkedik el. Itt található az ország legnyugatibb pontja - a szlovák határon Tiszasalamon községtől nyugatra. Bár Ukrajna inkább kelet-európai országként van elkönyvelve, a kárpátaljaiak előszeretettel helyezik vidéküket Közép-Európába, amelynek némi geopolitikai és földrajzi alapja egyaránt van. A megye keleti részén, a Rahói járási Terebesfe- jérpatak közelében emlékoszlop hirdeti, hogy ott található Európa délkörök és szélességi körök alapján kijelölt középpontja. Ennek a kijelölésnek a hitelességét földrajzilag nem sikerült ugyan igazolni, ám elhelyezése szintén Kárpátalja közép-európai fekvésére utal, jóllehet az emlékjelnek csupán turisztikai jelentősége van. Kiterjedése kelet-nyugati irányban 190 km, észak-dél felé 100 km. Kárpátalja földrajzi fekvésének sajátossága, hogy négy országgal határos: északon Lengyelországgal (33 km hosszú), nyugaton Szlovákiával (98 km), délnyugaton Magyarországgal (135 km), délen Romániával (190 km). Északkelet felől a Kárpátok gerincén túl Ukrajna Lvivi (85 km-es szakaszon) és Ivano- Frankivszki megyéivel (180 km) szomszédos (Zasztavecka - Zasztaveckij et al. 1996).
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/167716
Keywords: földrjazi fekvés; határok; területi elhelyezkedés; Kárpátalja