A revízió közvetlen hatása Kárpátaljára a korabeli sajtó tükrében (1938–1939) - Szőlősi Nóra; Севлеші Нора (PoliPrint Kft., 2010)
Kárpátalja XX. századi sorsfordulóit illetően az anyaország kötelékében eltöltött öt év kétségtelenül az egyik legmozgalmasabb és legmeghatározóbb időszak a régió történetében, hisz Csehszlovákia meggyengülésével a vidék Magyarország, Lengyelország, Németország és Románia hatalmi érdekeinek ütközőközpontjává vált. Vitathatatlan, hogy Kárpátalja történetével kapcsolatban objektív képet kell kialakítanunk. A közös múlt tisztázása fontos feladat lenne mind a magyar, mind az ukrán nemzet szempontjából, hiszen nemegyszer okoztak már a történelmi kérdések konfliktust a két nemzet között. Gondoljunk csak a Vereckei- hágónál felállított emlékmű körüli ellentétre.

Резюме. На початку ХХ століття зв’язок із Чехословаччиною протягом п’яти років безперечно був найактивнішим та доленосним періодом в історичному житті регіону, оскільки з ослабленням Чехословаччини територія та сфери впливу на неї були розділені між Угорщиною, Польщею, Німеччиною та Румунією. Безперечно, що нам потрібно дати об’єктивну оцінку історії Закарпаття. Висвітлення спільного минулого є однією з найважливіших цілей як угорської, так і української нації, оскільки неодноразово виникали проблемні питання, що призводили до конфліктів між двома націями. Пригадаймо тільки конфлікт, що розгорівся у зв’язку з встановленням пам’ятника на Верецькому перевалі.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Kárpátalja; revízió; korabeli sajtó; visszacsatolt Kárpátalja