Законодавче забезпечення системи освіти дорослого населення у Великій Британії - Орос Ільдіко; Orosz Ildikó; Oros Ildiko (МНУ імені В. О. Сухомлинського, 2019)
Резюме. Питання підвищення конкурентоспроможності країни, а також розвитку освіти дорослого населення упродовж тривалого часу, починаючи з середини ХІХ століття, завжди знаходилися в полі зору влади Великої Британії, визначалося законодавчо-нормативною базою. У ХІХ столітті інтенсивно відбувався розвиток освіти дорослого населення, видавалися директивні матеріали, які сприяли освіті дорослих, адже її прогрес був необхідний для зростаючої економіки країни. Значного розвитку набуває освіта дорослих у ХХ столітті. В країні видаються відповідні документи (найбільш відомі – «зелені» і «білі» документи), в яких зазначено необхідність проведення консультацій з проблем освіти дорослих, здійснення роз’яснення питань розвитку освіти дорослого населення, зазначених у директивних матеріалах.

Abstract. The issue of improving the country’s competitiveness and the development of adult education for a long time, from the middle of the nineteenth century, have always been in the sight of the British authorities, were determined by the legislative and regulatory framework. In the nineteenth century, the development of adult education was intensively taking place, policy materials were issued that promoted the education of adults, because its progress was necessary for the growing economy of the country.

Резюме. Вопросы повышения конкурентоспособности страны, а также развития образования взрослого населения на протяжении длительного времени, начиная с середины XIX века, всегда находились в поле зрения властей Великобритании, определялось законодательно-нормативной базой. В XIX веке интен- сивно происходило развитие образования взрослого населения, выдавались директивные материалы, которые способствовали образованию взрослых, ведь ее прогресс был необходим для растущей экономи- ки страны. Значительное развитие получает образование взрослых в ХХ веке. В стране выдаются соответст- вующие документы (наиболее известные – «зеленые» и «белые» документы), в которых указана необхо- димость проведения консультаций по проблемам образования взрослых, осуществление разъяснения вопросов развития образования взрослого населения, указанных в директивных материалах.
Legislative maintenance of the education system of adult population in the UK
http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmdup_2019_2_42
Keywords: законодавче забезпечення; система освіти; доросле населення; Велика Британія; директивні матеріали; legislative support; education system; adult population; Great Britain; policy materials